Societat

educació

Rigau nega que la tisorada porti els instituts a la fallida

Els directors de secundària denuncien que amb les retallades 36 centres ja no poden pagar les factures

El govern rebutja considerar copagament les aportacions econòmiques d'algunes AMPA

Les retallades del Departament d'Ensenyament han portat els instituts de secundària públics a una situació financera compromesa. Tant, que 36 d'aquests centres diuen que ja no poden pagar factures i 99 afirmen que no podran “passar un altre any amb la mateixa assignació de l'any passat”, segons la carta que va trametre el 9 de febrer passat la Junta Central de Directors de Secundària al secretari de Polítiques Educatives, Lluís Font.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va admetre ahir que hi ha una trentena d'instituts de secundària que aquest mes han tingut “problemes de tresoreria”, però va assegurar que “res ha de fer patir pel bon funcionament dels centres” perquè el 29 de febrer es farà efectiu el primer pagament de la partida del 2012, ja que el pressupost de la Generalitat per aquest any ja ha estat aprovat pel Parlament.

Els directors dels centres denuncien que la partida que els assigna la Generalitat per a despeses de funcionament com ara l'aigua, l'electricitat i la compra de material didàctic serà aquest any un 50% inferior a la que havia calculat com a idònia la direcció general de Centres en una comissió de treball de l'anterior govern i sostenen que un estalvi d'aquesta magnitud és “impossible” d'assolir. Els responsables dels instituts denuncien que l'ofec financer està empenyent molts centres a dependre de la col·laboració econòmica de les associacions de pares i mares (AMPA), a establir quotes de material i a reutilitzar llibres de text, la qual cosa “suposa, de facto, una situació de copagament”, una acusació que el govern nega rotundament. “Ningú paga el laboratori de física”, va dir ahir Rigau, que va aclarir, però, que li sembla bé que una AMPA o un ajuntament ajudin a pagar coses com una “excursió”.

Pel que fa a la retallada del 50% de les despeses dels centres denunciada pels directors, la consellera va negar que el govern estigui incomplint cap compromís amb els centres perquè en la comissió de treball amb la direcció general de Centres de l'anterior govern no es va arribar a cap acord ferm. Rigau va admetre que el 2011 es va retallar un 10% l'assignació en concepte de despeses de funcionament als instituts, però va garantir que es mantindrà el pressupost pel 2012.

Tot i això, el departament es va comprometre ahir a pagar les despeses dels centres mensualment en lloc de trimestralment com feia fins ara, i a revisar els comptes dels centres cada tres mesos per saber si necessiten una aportació puntual.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.