societat
La gossera de la Selva està al límit i ‘exporta' animals
Fa un mes va enviar una trentena de gossos cap a Alemanya, on té un conveni amb una protectora
La crisi ha fet créixer el nombre d'abandonaments arreu de les comarques gironines
El nombre d'abandonaments d'animals, sobretot de gossos, ha crescut en els últims anys a les comarques gironines a causa de la crisi econòmica. Tant les gosseres que depenen dels consells comarcals com les protectores, estan al límit –o fins i tot per sobre– de la seva capacitat. Al Consell Comarcal de la Selva, que gestiona la gossera situada a Tossa de Mar, intenten fer compatible el tracte digne per als animals abandonats i les retallades. Fa mesos, ja van reorganitzar el servei per rebaixar costos i, a més, envien l'excedent de gossos a Alemanya, fruit d'un conveni que el Consell Comarcal té amb una protectora d'aquell país.
L'últim enviament de gossos (una trentena) es va fer fa un mes. Es tractava sobretot dels animals més vells, que tenen molt poques o nul·les possibilitats de ser adoptats aquí. A Alemanya, en canvi, segons explica el responsable de medi ambient del Consell Comarcal, Eduard Adrobau, la gent està molt més conscienciada a l'hora d'adoptar un animal de companyia i no els fa res que sigui un animal adult; aquí, en canvi, diu, la gent busca sobretot cadells. Amb aquest conveni amb la protectora alemanya “es dóna una sortida digna als animals”, manifesta.
Per creuar la frontera i arribar a Alemanya han de complir una sèrie de requisits. Cada gos, per exemple, ha de tenir un passaport, que val uns 20 euros, a més d'estar al corrent de vacunes i esterilitzat. El cost d'enviar els gossos a Alemanya és de 3.000 euros. Fins no fa gaire l'assumia la protectora alemanya, però com que tampoc se salven de la crisi, ara és el Consell Comarcal que ho ha de pagar.
A la Selva tampoc són aliens a les retallades i s'han pres mesures, entre elles reorganitzar el servei, amb canvis horaris per reduir cost de personal. Les col·laboracions a Tossa són benvingudes. En aquest sentit, la gossera té cada dia (inclòs el cap de setmana) voluntaris que s'ofereixen a treure a passejar els gossos. A l'estiu arriben a ser cinquanta persones.
Una manera de frenar els abandonaments és pressionar els amos perquè compleixin estrictament la normativa. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tossa va posar en marxa fa un mes una campanya per la tinença responsable. Es va fer en bona part perquè s'ha detectat un augment dels casos d'animals abandonats a la població des que Tossa és seu de la gossera comarcal. L'Ajuntament avisa que aplicarà estrictament a partir d'aquest mes les sancions previstes a la normativa.
El Gironès, sense gossos
La de Tossa és l'única gossera comarcal, però també hi ha una fundació privada (també a Tossa) i a Santa Coloma hi ha una protectora gestionada per una veïna de Girona que està en una finca de lloguer sense permís de l'Ajuntament. La intenció d'aquesta protectora és traslladar-se a Girona, atès que al Gironès no hi ha cap gossera (els animals recollits s'envien a Figueres). A més, Orri té uns terrenys en propietat a la zona dels Àngels, on ja va intentar instal·lar la protectora fa anys.
LA XIFRA
LA FRASE
LA XIFRA
Un nou conveni amb tarifa plana veterinària
Pel que fa al servei veterinari, el Consell Comarcal ha arribat a un acord amb els professionals de Maçanet de la Selva que contractaven. En comptes de facturar per hores, fet que feia pujar la factura fins aproximadament 30.000 euros l'any, hi haurà un veterinari al centre durant mitja jornada cada dia, i el cost es rebaixarà uns 7.000 euros. El cost global de mantenir la gossera comarcal és de 230.000 euros l'any. Quan fa vint dies que són al centre i ningú els ha reclamat, són esterilitzats. Quan troben un adoptant, una part d'aquest cost l'assumeix qui es queda l'animal: es paguen 125 euros per un cadell (perquè encara no s'ha pogut operar), 186 euros per un mascle i 248 per una femella, ja que operar una gossa és més complicat.