Societat

L'Ajuntament exculpa Urbe però no ha comprovat si ha fet servir pintures tòxiques

Els jocs de la plaça del Sol de Baix, a les Corts, s'han pintat amb un producte prohibit a la contracta

El consistori, però, desmenteix qualsevol irregularitat

L'Ajuntament de Barcelona va emetre ahir un comunicat arran de la informació publicada per El Punt Avui sobre l'ús de pintura tòxica en el manteniment dels jocs infantils i la denúncia feta per alguns empleats sobre altres suposats incompliments per part de l'empresa Urbe SBD, adjudicatària del servei. La nota del consistori desmentia “rotundament” l'existència d'irregularitats en el manteniment dels jocs, i esgrimia “un certificat emès pel subministrador de les pintures i la fitxa tècnica de les pintures, que afirma que les pintures subministrades a Urbe SBD són de ‘base aigua'” per acreditar que no s'usen pintures tòxiques per pintar els jocs.

Però cap dels productes que li consten a l'Ajuntament –esmalt acrílic a l'aigua Nodisol i Lasur Woodtec Super Satinado– és el que estaven fent servir els operaris que pintaven els jocs infantils de la plaça del Sol de Baix, al barri de les Corts, quan el fotògraf Josep Losada, que acompanyava aquest redactor, va fer les instantànies que il·lustren aquesta informació i la d'ahir.

En les fotos, la pintura vessada no permet identificar el model, però sí la marca –Jallut, cap de les dues marques esmentades– i els logos que indiquen la toxicitat i la perillositat per al medi ambient del producte. El pot és calcat als que apareixen en fotografies que empleats d'Urbe van mostrar al regidor i al gerent de Medi Ambient, Joan Puigdollers i Romà Llagostera, en una reunió celebrada el 14 de febrer.

La possibilitat que la pintura no fos la indicada en el pot va ser apuntada com a primera explicació pel propietari d'Urbe, Manuel López, en ser contactat per aquest diari. López va explicar que fa anys havien tingut un “malentès” similar perquè l'empresa subministradora els servia la pintura, preparada ad hoc, en pots reciclats. Se li va preguntar llavors quina era l'empresa subministradora, per poder verificar l'afirmació. Però en una segona comunicació, quan López va trucar al diari per donar aquesta dada, va rectificar: va dir que això li havia passat amb un subministrador anterior amb què fa anys que no treballa, va descartar la hipòtesi d'un pot reciclat i va apuntar que podria haver estat víctima d'una trampa d'alguns empleats. Val a dir que aquest diari no havia contactat prèviament amb els operaris a qui va trobar pintant els jocs, que de fet no tenien constància que el producte que estaven usant no era l'adequat.

Abans de fer aquesta comprovació, s'havia preguntat a l'Ajuntament per les mesures preses arran de les acusacions que se li havien tramès al febrer. El consistori va respondre que les estava estudiant, tal com vam publicar. Però ahir mateix, arran de la publicació de la informació, va anunciar que ja tenia fet l'informe que exculpa l'empresa. Segons el departament de premsa, des de fa una setmana.

El grup municipal del PP va preguntar ahir per escrit pels passos fets per l'Ajuntament arran de les denúncies de suposades irregularitats. L'edil d'ICV Janet Sanz ho va fer de paraula: “Cal investigar i anar fins al final”, va reclamar. Jordi Portabella (UxB) va exigir a l'equip de govern “que garanteixi que es compleixin els protocols de qualitat i seguretat dels serveis als ciutadans”. La secció de CCOO a Parcs i Jardins de Barcelona va demanar una auditoria sobre tots els treballs externalitzats de l'àrea.

Perill per als operaris, no per als nens

Que la pintura sigui tòxica no vol dir que els nens que juguin en parcs pintats amb aquests productes estiguin en perill. “Més aviat, els additius tòxics que porten algunes pintures industrials, com ara el plom, poden afectar, per la inhalació, els operaris que la manipulin, que haurien de fer servir mascares", expliquen professionals de la distribució de pintures consultats per aquest diari. Mascares, per cert, que tampoc no estaven usant els empleats d'Urbe. La prohibició d'aquests productes per pintar jocs infantils no està en la legislació europea sobre aquest àmbit (la que s'aplica a Barcelona), sinó que és una condició fixada per l'Ajuntament en la contracta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.