Els mestres de les Balears s'uneixen en defensa del català
Més de 50 centres de primària i secundària de les Illes s'afegeixen a l'Assemblea de mestres i professors en català
Fan una crida a participar en la manifestació per la llengua del proper diumenge 25 de març
Més de 50 centres de primària i secundària de les Balears (32 de Mallorca, una desena de Menorca i una dotzena de les Pitiüses– s'han unit ja a l'Assemblea de mestres i professors en català, que s'ha constituït per a defensar la llengua pròpia de les Illes dels “atacs” que està patint des del govern popular de José Ramón Bauzà.
Però l'objectiu de l'Assemblea, que ha assegurat estar “desvinculada de qualsevol interpretació política”, és estendre's a tots els centres educatius del territori. També vol fer arribar la seva reivindicació a la resta d'entitats de la societat civil que apostin per la defensa la presència del català a les escoles.
En aquesta línia, la plataforma ha fet una crida a participar en la manifestació en defensa de la llengua que sortirà el proper diumenge 25 de març a les 18h hores des de plaça d'Espanya.
També ha donat el seu suport a Jaume Bonet, que porta més de 16 dies en vaga de fam en defensa del català. “Una mostra de coratge i decisió”, ha destacat.
Els docents han demanat a tots els parlamentaris que votin en contra de la modificació de la Llei de Funció Pública, que estableix el català com mèrit en l'accés a l'administració. Altres les reclamacions de l'Assemblea són que la televisió pública IB3 emeti íntegrament en la llengua pròpia de les Illes o que es recuperi la Ràdio i Televisió de Mallorca.
Els membres de l'Assemblea han remarcat que el seu objectiu és organitzar una “resistència dura i mantinguda en el temps”. En aquest sentit, han avançat portaran a terme diferents accions que van des de portar el llaç en defensa del català, fins a jornades d'intercanvi de professors d'altres territoris dels Països Catalans. “Farem tot el que sigui necessari”, han avisat.
Docents en lluita
Així, volen buscar “estratègies de resposta” per part dels centres docents davant les propostes “que pugui fer el govern” en contra de la llengua pròpia de la comunitat. “Que la comunitat educativa s'impliqui en aquesta lluita. Si el l'executiu tira endavant aquestes mesures, pot ser que molts nens perdin la possibilitat d'expressar-se en català”, ha advertit un dels integrants de la plataforma, Joan Planas.
També s'han mostrat confiats que cap de les iniciatives que, de forma cívica, pugui emprendre l'Assemblea derivi en represàlies per part de la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats. Seria una “aberració natural i política que el govern ataqués les manifestacions en defensa de la llengua”. Més quan sap que la Constitució recull que les llengües ha de ser objecte d'una especial protecció.
Segons han assegurat “res” del que han fet fins al moment s'ha realitzat sense tenir en compte l'autonomia de cada centre o sense cenyir-se a la legalitat. “No es pot entendre com una qüestió política, sinó de naturalesa”, han reiterat.
Els membres de l'Assemblea han destacat el seu propòsit d'establir una xarxa de docents en actiu, tant als centres com a fora, per “estar preparats per a actuar” i portar a terme mesures de pressió conjuntes en defensa de la normalització lingüística. Així mateix, volen generar un ambient a escoles i instituts, que propiciï una actitud clara en defensa del català.
Els mestres i professors han preparat una llista d'arguments que faran arribar als pares dels alumnes. Entre aquests, subratllen la seva preocupació per la possibilitat que els alumnes puguin ser “separats per raó de llengua”, quan “han de créixer junts compartint experiències”.
Actualment, han defensat, les escoles balears tenen un “projecte educatiu integrador” amb el qual no existeix cap conflicte entre ambdues llengües. A més, han remarcat que el català és una “llengua d'èxit” ja que “s'ha demostrat que els nens adquireixen les màximes capacitats i facilita l'accés a la universitat”.