Societat

barcelonès

Urbe destina empleats dels jocs infantils a altres feines

L'empresa va assignar operaris que fan el manteniment de 330 àrees infantils de Barcelona a arranjar escocells

Diu que els va substituir, però a l'Ajuntament no li consta, com seria preceptiu

L'empresa Urbe SBD, responsable del manteniment de la meitat dels jocs infantils de Barcelona, ha usat empleats assignats a aquesta supervisió per fer altres feines i o no els ha substituït o ho ha fet sense informar-ne al consistori, com és preceptiu. Aquesta irregularitat se suma a altres també denunciades per diversos empleats a l'Ajuntament, algunes de les quals han estat constatades per aquest diari, com ara l'ús de pintura amb additius tòxics, prohibida a la contracta, o l'incompliment del requisit de tenir més del 50% de vehicles elèctrics.

Urbe, que revisa les àrees de joc de sis districtes, va rebre el novembre un altre encàrrec de l'Ajuntament barceloní, per 83.068 euros: el d'arranjar paviments de drenatge als escocells de les parades de bus, una feina que havia de fer al desembre. Entre la part de la plantilla que l'empresa va destinar a aquesta tasca hi havia diversos operaris assignats de manera ordinària al manteniment dels jocs. De fet, empleats de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), l'empresa que revisa els jocs de la part de ciutat que no fa Urbe, els van veure operant a la seva zona (la de FCC), i els treballadors d'Urbe van haver d'aclarir-los que estaven fent una altra feina.

Diverses fonts de la plantilla diuen que els operaris assignats als jocs que al desembre van estar dedicats als escocells no van ser substituïts. El gerent d'Urbe, Manuel López, admet que va destinar “un parell” dels operaris que cada dia revisen els jocs a aquest nou encàrrec “perquè ja coneixien Barcelona”, però assegura que els va reemplaçar. Si ho va fer, l'Ajuntament no en té constància, tot i que el plec de clàusules de la contracta especifica que “cal comunicar prèviament” al consistori “qualsevol substitució o modificació” de la llista d'empleats destinats a les tasques adjudicades.

El 2010, quan es va adjudicar l'actual contracta, eren 12 els operaris destinats als jocs. Fa 15 dies, segons els empleats consultats i segons va confirmar el gerent d'Urbe, eren 11 empleats i 8 vehicles: un per a pintors, un per a la brigada de reparacions, un per a canvis de sorra i cinc per a les preceptives tasques de manteniment i revisions diàries. Després que aquest diari publiqués que amb cinc brigades i tenint com a base Sabadell, d'on és l'empresa, no es pot revisar cada jornada les 330 àrees de joc assignades, López va replicar que hi ha dies que hi destina més vehicles i “fins a 16 o 17 persones”, incloent-hi “inspectors de paisà”. El plec de clàusules, a més d'obligar a informar l'Ajuntament de qualsevol canvi en la llista d'empleats –i materials– assignats al manteniment, diu que el personal ha d'anar identificat i uniformat.

Malgrat tot, a l'Ajuntament treuen importància als incompliments i diuen que els controls que es fan a Urbe “prioritzen la qualitat”, i que l'empresa compleix els estàndards.

Compareixença frustrada

El grup d'Unitat per Barcelona (UxB) va anunciar fa una setmana que demanaria la compareixença d'un responsable de Parcs i Jardins en la comissió d'Hàbitat Urbà d'avui arran de les irregularitats constatades. Hauria estat també ocasió perquè el govern aclarís els motius de l'accident de fa dos dijous, quan unes fustes d'uns jocs de la plaça de Meguidó es van esfondrar i un nen va resultar ferit lleu en caure i clavar-se un clau. Fotos preses per l'associació de veïns acreditaven que els jocs tenien dèficits de manteniment –competència d'Urbe–. L'Ajuntament encara no ha difós l'informe sobre les causes, tot i que dilluns de la setmana passada va dir que el tindria l'endemà. Però no hi haurà compareixença, perquè, per un problema tècnic del mateix grup, la petició d'UxB no va entrar a temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.