equipaments
L'escola de belles arts de Salt aconsegueix sortir de l'UVI
Havia estat a punt de desaparèixer després de 51 anys d'història
L'equipament “té el futur garantit si es mantenen les inversions”, diu el consistori, que busca atreure nous usuaris
L'escola de belles arts de Salt està superant una de les etapes més complicades de la seva història. Després de 51 anys, l'equipament, situat al Mas Llorens de Salt, va estar a punt de desaparèixer per falta d'inversions. Segons el regidor de Cultura de Salt, Robert Fàbregas, quan van entrar al govern, el juny passat, els van dir que no hi havia diners per continuar les activitats de ceràmica i talla de pedra, dos dels tres puntals essencials de l'escola (l'altre és la pintura). El nou ajuntament va destinar recursos de manera immediata per millorar l'equipament (canvi del sistema de calefacció, pintar les sales, canviar tancaments, el terra, etc.). Aquesta inversió va anar acompanyada d'una exigència a la directora, Delphine Labedan: l'escola havia de renéixer.
Actualment, segons el regidor, s'estan fent nous cursos amb alta participació, fet que ha suposat un augment del nombre d'usuaris. “L'escola era a l'UVI i ara és a planta”, diu el regidor per explicar d'una manera gràfica la situació. Hi afegeix que la continuïtat “està garantida” sempre que es pugui mantenir la inversió, que es comptabilitza en 18.000 euros anuals.
Una de les mesures empreses pel consistori per millorar-ne el finançament ha estat apujar les quotes que paguen els abonats. Hi havia qui usava l'escola i no pagava per usar-la, o hi havia cursos que no es pagaven.
Espai deficitari
A l'escola hi va gent de totes les edats, a partir dels sis anys. L'Ajuntament té el propòsit d'engegar properament una campanya a les escoles de Salt per promoure l'escola de belles arts. Fàbregas la veu com un recurs educatiu i pedagògic més; “l'expressió artística estimula la imaginació dels petits”, diu. I recorda que també és “un esbarjo per a persones adultes”. El regidor admet que continuarà sent econòmicament deficitària, però considera que el que es fa és “una inversió de futur” en les persones. El mateix punt de vista té la directora, coordinadora i responsable de l'àrea de pintura. Labedan diu que l'escola “és un lloc per passar-ho bé i estimular la imaginació”. Creu que el màxim benefici és el desenvolupament personal dels infants.
LA XIFRA
Un espai de lleure, més que una escola tradicional
La directora diu que no fan classes formatives estrictes, sinó que els professors fan “un acompanyament” als usuaris en el seu procés d'expressió artística: “Els nens ja treballen prou a l'escola, i els adults també ja tenen prou feina. Vénen aquí a distreure's, a passar una estona estimulant alhora la seva faceta artística.” Hi ha uns setanta alumnes fixos, i una quarantena en cursos monogràfics.
Una escola amb tres pilars i una àmplia oferta
L'escola de belles arts de Salt té tres pilars fonamentals: pintura, ceràmica i talla de pedra. A part, però, es fan altres cursos. Se n'han fet de cal·ligrafia, de pintura, de restauració de mobles... Un dels més celebrats és un de plàstica per a educadors, que dirigeix Carme Garriga. Va dirigit a mestres per ensenyar-los les bases per fer manualitats que llavors poden fer amb els alumnes.