Societat

Convocar actes violents per internet serà delicte

El Ministeri de l'Interior prepara una reforma del Codi Penal per fer front a actes de violència com els del dia de la vaga general

La resistència passiva a un agent de policia també es penalitzarà

El Codi Penal serà modificat per incloure-hi com a integrants d'una organització criminal aquells que convoquin concentracions violentes a través de qualsevol mitjà de comunicació, com ara internet o les xarxes socials, i els que a través de la seva activitat alterin greument l'ordre públic. Amb aquesta reforma, a les persones que van intervenir el passat 29 de març en la consumació dels actes violents a Barcelona, amb motiu de la vaga general, se'ls podria aplicar l'article 570 bis del Codi Penal, que preveu penes de presó d'entre 4 i 8 anys per als integrants d'una organització criminal.

Aquesta és la gran novetat anunciada ahir pel ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, al Congrés dels Diputats, en un pla de mesures per fer front a “l'espiral de violència” protagonitzada per “col·lectius antisistema” que fan servir “tècniques de guerrilla urbana”, segons va dir el ministre.

Una altra modificació serà la d'incloure com a delicte de desordre públic els supòsits en què s'entri en establiments públics o se n'obstaculitzi l'accés. També es penalitzaran les accions que comportin la paralització de qualsevol servei públic, amb una clara referència a l'acció que fan els piquets.

Mans en l'aire

Un dels canvis més sorprenents és la voluntat d'incloure com a delicte de resistència a l'autoritat la resistència passiva. Aquest fet va portar ahir el diputat d'ERC, Joan Tardà, a ironitzar: “Amb aquesta reforma s'hauria empresonat Gandhi.”

Fernández Díaz va lamentar que “des de fa massa temps” a Barcelona s'ha tolerat l'activitat de grups violents com els que van actuar el dia de la vaga general. El ministre va assegurar que aquest tipus de pràctica “són la porta d'accés a la delinqüència”, i per això es va mostrar ferm a plantar-hi cara. Tot i això va advertir que “no es tracta de respondre només des del Codi Penal, però tampoc ens podem instal·lar en el bonisme”.

Condemnat per pegar a un agent dels ferrocarrils

Un jutjat ha condemnant un individu a pagar 2.400 euros per haver agredit un agent de l'autoritat de ferrocarrils a l'estació de Rubí el passat 1 de febrer. La condemna també estableix la prohibició d'acostar-se a menys de 300 metres de l'estació durant sis mesos. El condemnat va agredir l'empleat ferroviari quan aquest li va recriminar que intentés accedir a l'andana de l'estació sense pagar i forçant les màquines de validació dels bitllets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.