Societat

Barcelonès

El preu de la tranquil·litat

Una empresa obre al Maremàgnum els primers lavabos de pagament en un centre comercial

10.000 persones han utilitzat els serveis en la primera setmana de funcionament

Unes 10.000 personeshan utilitzat els serveis que 2theloo ha obert al Maremàgnum

El preu de la tranquil·litat no puja del mig euro. Si més no, per a qui busca alleujar-se en un lavabo net. L'empresa 2theloo (‘cap al vàter', en anglès) ha obert al centre comercial Maremàgnum de Barcelona el seu primer establiment al país en què ofereix lavabos nets (i còmodes i de disseny) a 0,50 euros. En la primera setmana de funcionament, les instal·lacions, de 150 metres quadrats, han rebut més de 10.000 usuaris, segons explica Niels Bakker, director d'operacions de 2theloo a l'Estat espanyol i Portugal, que assumeix que el concepte de negoci està estès a molts punts d'Europa (Holanda, Bèlgica, Luxemburg, Alemanya i França) però és desconegut per als catalans, als quals ara es vol guanyar.

De fet, la idea va néixer l'any passat a Holanda i la companyia arriba ara a Barcelona amb la voluntat d'oferir lavabos de luxe a llocs concorreguts per un preu assequible. No descarta més establiments a Barcelona, ja sigui a peu de carrer o a centres comercials, però també busca expandir-se a Madrid i Lisboa i estudia arribar a Marbella, Saragossa i Porto. I vol establiments a les vies més visitades, en centres comercials, gasolineres o estacions de tren.

Un tiquet, un servei

Així, per poder utilitzar els serveis cal treure un tiquet en una màquina expenedora i passar pel torn que separa la botiga de la zona de vàters. L'import del tiquet es pot descanviar després en les compres que es realitzin a la botiga, que posa a la venda petits articles de regal, com caramels i xocolata, postals, articles de parafarmàcia i begudes.

L'establiment del Maremàgnum disposa de dotze vàters per a dones, sis urinaris i quatre lavabos per a homes, així com una sala de lactància, dos lavabos familiars, amb canviadors de bolquers i vàters per a adults i nens petits, i un vàter adaptat.

“El nostre negoci són els lavabos, i encara que el marge és molt curt, sabem que l'afluència, un cop es coneix el servei, és molt elevada”, explica Niels Bakker. El preu per al servei, els 0,50 cèntims en tots els casos, es mantindrà, segons diu Bakker, i no és, doncs, cap preu promocional.

Bakker enumerava les excel·lències dels seus lavabos, que va obrir al públic dijous de la setmana passada i que estan equipats amb sanitaris de Villeroy & Boch, aixetes Hansgrohe (dissenys de Philippe Starck) i grans fotografies que decoren l'estança, amb imatges de Barcelona (roba estesa a la Barceloneta, l'aparador del Colmado Quílez-Lafuente, un capvespre a Montjuïc, el Parc Güell i un carrer del Gòtic) i de la natura.

El màxim responsable de l'empresa al país destacava sobretot la neteja dels serveis, que disposen d'una persona dedicada al seu condicionament durant tot el dia. “Està calculat que cada dues hores passen pels lavabos d'un centre comercial prop d'un miler de persones, així que pots comptar com deuen estar uns serveis que es netegen com a molt dos o tres cops al dia”, explicava. A 2theloo, els vàters es netegen cada hora. I, malgrat que per entra-hi cal fer-hi cua, com en molts vàters públics, l'experiència paga la pena. 50 cèntims que no són res o són molt, segons sigui la urgència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.