Societat

La comunitat educativa demana a Rigau que rebutgi les mesures de Wert

L'augment de la ràtio d'alumnes per classe és la decisió que suscita més crítiques

Per al dissabte, s'ha convocat una manifestació en defensa de l'escola pública

La comu­ni­tat edu­ca­tiva ha dema­nat aquest dijous a la con­se­llera d'Ense­nya­ment, Irene Rigau, que es negui a apli­car les mesu­res que va anun­ciar dilluns el minis­tre José Igna­cio Wert, que pre­ve­uen reta­llar 3.000 mili­ons d'euros en el sis­tema edu­ca­tiu a tot l'Estat espa­nyol. L'aug­ment de la ràtio d'alum­nes per classe és la mesura que genera més rebuig.

Des d'UGT, Roser Font ha adver­tit que la mesura vul­nera la Llei d'Edu­cació de Cata­lu­nya i que, per tant, “s'obre el camí als tri­bu­nals”. Font ha expli­cat que no des­car­ten l'opció, tot i que ha dit que caldrà veure “quin recor­re­gut” pot tenir. La res­pon­sa­ble d'Ense­nya­ment d'UGT con­si­dera que hau­ria de ser l'admi­nis­tració qui s'encar­re­gui de denun­ciar-ho.

Des de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Pares d'Alum­nes d'Ense­nya­ment Secun­dari de Cata­lu­nya (FAPAES), Pere Far­riol ha asse­gu­rat que dels 3.000 mili­ons reta­llats, es cal­cula que un 17% cor­res­pon­drien a Cata­lu­nya. Això es tra­dui­ria en una tiso­rada de 500 mili­ons d'euros en el sis­tema català. Far­riol ha qua­li­fi­cat aquesta reta­llada de “bar­ba­ri­tat”, sobre­tot per l'aug­ment de les ràtios.

En la mateixa línia s'ha expres­sat el cap de comu­ni­cació de CCOO, Àngel Gar­cia, que ha dit que li agra­da­ria “escol­tar un no rotund a Wert”. A més, Gar­cia ha afe­git que les dades que ha faci­li­tat l'admi­nis­tració demos­tren que en 397 aules de Bar­ce­lona se supera el límit d'alum­nes per aula.

Per una altra banda, Enric Llurba, de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Mares i Pares d'Alum­nes de Cata­lu­nya (FaPaC), ha dema­nat més impli­cació per millo­rar la qua­li­tat de l'ense­nya­ment. Llurba ha recor­dat que tots els infor­mes apun­ten que les com­petències bàsiques dels estu­di­ants cata­lans no són bones i que la solució no passa per “més alum­nes per aula”.

La por­ta­veu del sin­di­cat USTEC-STEs Rosa Cañadell ha recla­mat també que la con­se­llera “tiri enrere les reta­lla­des” que ja s'han estat duent a terme els dar­rers mesos. Cañadell ha cri­ti­cat que les reta­lla­des hagin afec­tat la feina del pro­fes­so­rat, i ha lamen­tat: “No ens dei­xen tre­ba­llar bé.” Per a Cañadell, tots els joves merei­xen la mateixa qua­li­tat edu­ca­tiva i aquesta era la funció de l'escola pública que ara s'està “des­ba­lles­tant''. La por­ta­veu d'USTEC-STEs con­si­dera que la crisi és “l'excusa de les reta­lla­des” i que el dar­rer objec­tiu és la pri­va­tit­zació, per con­ver­tir l'edu­cació en un negoci.

Sense “fis­su­res”

Des del Movi­ment Uni­tari de la Comu­ni­tat Edu­ca­tiva (MUCE), han asse­gu­rat aquest dijous que no hi ha “fis­su­res” entre les enti­tats del sec­tor de l'ense­nya­ment pel que fa a aquest posi­ci­o­na­ment. A més, han fet una crida a la ciu­ta­da­nia perquè es mobi­litzi i surti al car­rer el pro­per dis­sabte, 21 d'abril, en la mani­fes­tació que tindrà lloc a Bar­ce­lona a favor de l'escola pública, que ja compta amb suport de més de 1.500 par­ti­cu­lars i enti­tats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.