Societat

L'FP, a l'empresa

Més de 300 alumnes iniciaran el curs que ve un pla de formació professional que inclourà un contracte remunerat en un centre de treball

El govern vol estrènyer llaços entre els instituts i el món laboral i “frenar” l'atur juvenil

El govern va anunciar ahir un nou canvi en el sistema educatiu, aquest cop en l'àmbit de la formació professional (FP), considerada tradicionalment la germana pobra de l'ensenyament secundari postobligatori. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va anunciar la implantació d'un nou pla “d'FP dual” com els que tenen a Alemanya, Àustria, Suïssa i Dinamarca, en què els alumnes, a partir del segon curs, entraran a treballar en una empresa on completaran la seva formació, tant teòrica com pràctica, i rebran una beca salari.

Fins ara, eren exclusivament els centres educatius els que impartien les matèries teòriques i pràctiques dels cicles formatius i, després, l'alumnat completava la formació en pràctiques externes en una empresa. Amb el nou model es pretén estrènyer els vincles entre els instituts i les empreses fins al punt que Rigau no descarta que els professors puguin fer classe als centres de treball. Les empreses podran, a més, adaptar la formació dels estudiants a les seves necessitats sempre que encaixin amb les directrius formatives de l'institut.

El primer curs, però, els alumnes s'estaran al mateix institut, on seran formats en riscos laborals i els estudis que estiguin cursant. L'objectiu final és “frenar” l'atur juvenil a curt termini i reduir-lo en el futur.

El nou model de formació professional dual començarà a aplicar-se durant el curs vinent, amb un total de 325 alumnes de nou centres, que tindran convenis amb 33 empreses i dues agrupacions empresarials. Entre els estudis que encetaran el pla n'hi ha de grau mitjà i superior, com ara electromecànica de vehicles automòbils, processos de qualitat en la indústria alimentària, mecatrònica industrial, química industrial, fabricació i ennobliment tèxtil, cuina i gastronomia i mecanització.

Rigau està convençuda que en els cursos següents hi haurà una “segona i tercera onada” d'empreses que s'adheriran al pla, tot i que va recordar que, en els països on està implantada aquesta modalitat de l'FP, mai no la cursa el 100% de l'alumnat.

En la mateixa línia de potenciar la formació professional, el Departament d'Ensenyament va anunciar que s'està elaborant un nou catàleg d'estudis de cicles formatius, que inclourà títols propis, dels quals s'ha detectat que hi ha demanda laboral, com ara prevenció i extinció d'incendis, instal·lacions d'aigua i animació en circ, tots tres de grau mitjà.

El govern espanyol acaba de prometre a Brussel·les que engegarà un pla per tal d'augmentar el percentatge d'alumnes que estudien formació professional i igualar-lo amb el dels que fan batxillerat, tal com recomana la UE. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va insinuar que els alumnes que estudiïn cicles formatius estaran exempts d'aprovar totes les assignatures de l'ESO, un requisit que es vol exigir, d'ara endavant, a la resta.

LA XIFRA

33
empreses
i dues agrupacions empresarials s'han afegit ja al nou pla de formació professional anunciat pel govern.

Revolta dels instituts de Sabadell

Els dotze instituts de secundària públics de Sabadell s'han rebel·lat contra Ensenyament i han anunciat que el curs vinent aplicaran la jornada intensiva mentre la consellera, Irene Rigau, no els digui el contrari, segons va informar ahir Europa Press. Els centres afirmen que han demanat a la Generalitat la compactació de la jornada, però que encara no han obtingut una resposta específica del govern.

Els Instituts argumenten que la jornada intensiva comportarà millores pedagògiques per a l'alumnat, així com un estalvi econòmic important en un moment en què han hagut de reduir més d'un 20% les seves despeses corrents a causa de les retallades. El director de l'institut Joan Oliver, Jesús Santiago, va afirmar que la decisió té el suport de més del 90% de les famílies, que són conscients que la iniciativa podria ajudar a reduir l'absentisme i la conflictivitat als centres.

Ensenyament està duent a terme aquest any una prova pilot de jornada intensiva a sis instituts, i el curs vinent reduirà de tres a dues tardes setmanals les classes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.