Societat

cooperació

Les ONG ocupen l'Agència de Cooperació per reclamar els 15 milions que els deuen

Les entitats denuncien que tanquen projectes que fa anys que funcionen pels impagaments del govern

La Generalitat respon que no sap quan podrà pagar

Les ONG que treballen en la cooperació per al desenvolupament i la defensa dels drets humans van fer ahir un tour de force i van ocupar la seu de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) per denunciar que el govern els deu entre 15 i 18 milions d'euros. Una trentena de representants d'ONG hi van entrar a les onze del matí per lliurar al registre desenes d'instàncies per demostrar els projectes que s'han de tancar pels impagaments i a l'hora de tancar aquesta edició encara hi eren. Hi va haver moments de tensió, perquè els Mossos no van permetre que els fessin arribar aigua ni menjar, ni que anessin als lavabos de l'edifici.

“Els impagaments afecten entre 60 i 80 ONG i n'hi ha una cinquantena que tenen problemes de subsistència”, va explicar el president de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament (Fcongd), Francesc Mateu. I més contundent va ser el vocal de la Federació David Llistar: “Els impagaments ens ofeguen. Hi ha voluntat política de retallar les ONG catalanes.”

El director general de Cooperació al Desenvolupament i de l'Agència Catalana de Cooperació, Carles Llorens, que ahir era a París, va lamentar la situació, però va dir que “no hi ha diners”. “Des del maig no hi ha liquiditat i no podem assumir els pagaments de compromisos adquirits. Quan n'hi hagi, pagarem”, va plantejar sense voler-se comprometre a un possible calendari per als pagaments.

Llorens, que xifra en menys de 10 milions els deutes amb les ONG, aposta per buscar “fonts alternatives” als pressupostos públics per finançar els programes de cooperació i va posar com a exemple un acord que dilluns firmarà amb el Consell de Cambres de Catalunya. A més d'aquests impagaments, les entitats veuen complicat l'escenari de futur, perquè el pressupost de cooperació ha passat de 49 milions l'any 2000 a 9,5 aquest any.

LES FRASES

La crisi no és excusa per retallar un 81% la cooperació. Al darrere hi ha voluntat política
David Llistar
confederació catalana d'ong
Des del maig no hi ha liquiditat. Per molt que es manifestin [les ONG], no hi ha diners i no podem pagar
Carles Llorens
director general de cooperació al desenvolupament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.