Societat

societat

Recels entre els avis pel canvi de model de gestió dels clubs Sant Jordi

La Fundació Catalunya Caixa remodela la gestió dels antics casals per fer-los més oberts i multidisciplinaris

Era conscient que això podia generar recels

La Fundació Catalunya Caixa està implantant un canvi radical de model de gestió als seus antics clubs Sant Jordi, com es coneixien –ara anomenats CX Espais–, per fer-los més oberts a la societat i no exclusivament centrats a la gent gran, però que, en cap cas, deixen de banda aquest col·lectiu, ben al contrari. Un procés que ha despertat recels, especialment perquè es passa d'una dinàmica de més de trenta anys a una altra. Un canvi que des de l'entitat ja es preveia que podria generar recels entre la gent gran, que fins ara n'eren els principals usuaris. Ha estat el cas del de Girona, a Santa Eugènia on, en principi, aquestes persones demanen mantenir el model o marxar a una altre local. La directora de l'àrea d'Impuls Social de la fundació, Marta Torra, vol valorar el que representa el nou model i la important aposta que ha fet l'entitat, que ara haurà d'autofinançar-se: “Estem passant d'un model fonamentalment d'oci a un altre en què s'aposta per moltes altres prioritats o necessitats, sempre comptant amb la gent gran, per descomptat, però també amb el territori i els agents socials.” Torra, però, vol remarcar l'acceptació que s'està tenint en general i es mostra convençuda que, tot i les reticències inicials, “el canvi serà positiu”. A la demarcació la fundació disposa de vuit espais: Girona, Blanes, Palafrugell, Palamós, Figueres, Olot i Puigcerdà –45 a tot Catalunya–.

A Palafrugell és on la implantació del model està més avançat i on, aquest estiu, ja interactuen avis i més menuts. Un projecte ambiciós que no defuig el seus orígens. Segons Torra, el que es pretén assolir són equipaments “més oberts, propers i abocats a la participació de tothom, ja que interactuaran amb l'entorn on estan ubicats”.

I de manera especial amb les persones grans perquè esdevinguin protagonistes, creant vincles i coneixement mutu. Entre els projectes hi ha programes per a l'envelliment actiu, fer participar els avis en activitats, tallers de memòria, xerrades informatives, activitats per als desocupats, gent jove, nens o convenis amb entitats. En definitiva: espais on es vol que ara tothom tingui cabuda.

LA FRASE

Estem passant d'un model d'oci a un altre en què s'apostarà per altres necessitats i pel territori
Marta Torra
directora àrea impuls social de la fundació catalunyacaixa

LA XIFRA

45
CX Espais a Catalunya.
A la demarcació hi ha centres a Girona, Blanes, Palafrugell, Palamós, Figueres, Olot i Puigcerdà.

Polèmica a Girona pel canvi

La fundació era totalment conscient que el nou model podria generar reticències. Però defensa l'alt valor del projecte. Al Club Sant Jordi de Girona, a Santa Eugènia, es dóna el cas més paradigmàtic del recels que ha despertat el nou model. En aquest sentit, la gent gran de Girona consideren que perden qualitat i demanen que es mantingui com fins ara, tot i l'exposició del projecte que van fer membres de la fundació, ara fa uns dies. L'Ajuntament de Girona està disposat a buscar un local, en el cas que els avis vulguin marxar. Les parts es van fixar un temps per reflexionar-hi abans de decidir-ho.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.