Societat

Pobresa, l'espiral perversa

Les entitats reivindiquen una lluita contra la desigualtat i alerten que “Catalunya serà social o no serà”

Les feines en precari duen el 15% dels treballadors a viure en risc d'exclusió

Més de mig milió de catalans han caigut en l'espiral perversa de no disposar de prou ingressos per tenir una vida digna i s'han empobrit en els últims cinc anys. La xifra de persones que sobreviuen sense tenir cobertes les necessitats bàsiques –habitatge, alimentació, educació i salut– ja se situa per sobre dels 2,2 milions, és a dir, el 29,5% dels catalans, segons l'Idescat. La presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Àngels Guiteras, va fer visible ahir què significa això: els nous pobres omplirien cinc camps del Barça, va recordar en l'acte de commemoració del Dia Internacional contra la Pobresa, celebrat en un centre cívic del Poblenou de Barcelona.

Un any més, les entitats van llançar missatges i xifres que demostren que l'espiral perversa no s'atura. A més de les crítiques al rescat dels bancs i a les retallades en polítiques socials, van reiterar que una de les claus per sortir de la crisi és la lluita contra la desigualtat: “La descohesió social ens enfonsarà com a país”, va alertar Guiteras, que va reclamar a les administracions que s'oposin “a les polítiques antisocials de la Unió Europea”. Entre les solucions que va proposar per fer quadrar pressupostos hi ha la persecució del frau i també que paguin més les rendes més altes, mentre que en la qüestió política va advertir que “Catalunya serà social o no serà”.

En el mateix acte, el conseller de Benestar Social, Josep Lluís Cleries, es va mostrar convençut que el pacte nacional contra la pobresa tindrà continuïtat amb el pròxim govern i en un moment social i polític convuls, sobretot des de l'11 de setembre, va afirmar que “els drets socials i nacionals han de caminar junts”.

Revisar la fiscalitat

Al migdia, professionals, ONG d'àmbit social i la Federació Catalana de Bàsquet van fer una acció reivindicativa a la plaça de Sant Jaume amb el títol Fem un triple contra la pobresa! i van llegir un manifest per reclamar que “es combatin les desigualtats i es revisi la fiscalitat”. Els sindicats CCOO i UGT van denunciar que la precarietat laboral està provocant que tenir una feina no sigui garantia d'una vida digna: un 15% de treballadors i un 37% de desocupats són pobres.

L'Estatut preveu el dret específic dels ciutadans a accedir a un nivell de renda per tenir una vida digna
Rafael Ribó
Síndic de greuges
La situació és molt complexa, però ens equivoquem si menyspreem el que hem aconseguit
Xavier Trias
alcalde de Barcelona
Els drets socials i els drets nacionals no es poden separar, han de caminar junts
Josep Lluís Cleries
conseller de benestar social
Cal intentar trobar nous recursos per la via fiscal, amb un control exhaustiu de l'economia informal
Teresa Crespo
entitats catalanes d'acció social
No ens podem permetre més aquesta situació i veure com el nostre país va socialment enrere
Àngels Guiteras
taula d'entitats del tercer sector
Recuperant l'impost de successions tindríem la renda mínima garantida de 600 euros
Joan Herrera
secretari general ICV
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.