Societat

Truites de festa

Un local de Girona fomenta la participació de la ciutat amb un concurs de menjar popular

És un dels actes de les Fires Populars, que inclouen el ‘bicicrucis' i el ‘corremosques'

Les firesvan començar fa tretze anys per complementar el cartell oficial amb actes populars

Les Fires Populars de Girona transcorren aquests dies paral·lelament a les Fires de tota la vida. Ja fa tretze anys que una desena d'entitats col·laboren en l'altra festa. Ahir a la nit, per exemple, era el torn del bicicrucis, una ruta per vuit bars de la ciutat en què, en principi, els participants recorren el Barri Vell i ingereixen cervesa per agafar forces. La ruta ciclista va coincidir ahir amb la cinquena edició del concurs de truites. Amb ous i bona voluntat, es pot alimentar amics i coneguts, i guanyar.

La textura, el gust i la presentació es tenien en compte ahir a l'Ateneu 24 de Juny de Girona, al carrer de les Ferreries Velles, paral·lel al carrer Ciutadans. Una dotzena de cuiners van competir per guanyar una copa i un àpat de dissabte al restaurant bar El Rebost (primer premi) o bé una sessió d'ictioteràpia (massatge als peus amb petits peixos), per al segon millor xef. Hilari Boada va ser el vencedor del premi, seguit d'Anna Milans i Jordi Julià, que es van endur el segon guardó. Hi havia truites de patata, de bolets i de carbassó, algunes de les quals ornamentades amb l'estelada. “La intenció és fer participar el barri i la ciutat”, explica Ferran Rodríguez, president de l'Ateneu 24 de Juny, organitzador del concurs de truites.

Per a totes les edats

Organitzades per l'Ateneu 24 de Juny, el Casal Independentista El Forn i les entitats Arran, Mou-te en Bici, l'ADAC, els Diables de l'Onyar, el Barrufet Rondinaire i l'Ateneu Naturalista, les Fires Populars van néixer per complementar el cartell oficial i per ampliar la diversitat. Hi ha moviment des de divendres passat i fins demà; els actes són per a totes les edats i gratuïts. Avui a la tarda, per exemple, a l'Ateneu hi haurà un espectacle infantil i una xocolatada. Aquestes fires alternatives també tenen el seu pregó alternatiu, que divendres passat va fer el filòsof Josep Maria Terricabras.

El casal independentista El Forn, per la seva banda, organitza aquest any la segona edició de les Olimpíades Populars, també conegudes com a gimcana dels Quatre Rius i que formen part de les Fires Populars. En aquests jocs, hi haurà una donació de sang solidària. “A banda dels actes populars, també volem fer activitats solidàries”, explica Josep Jovani, un dels organitzadors i membre d'El Forn. Fins ara, hi ha hagut dues jornades d'extraccions, ahir i dimarts. El primer dia, la donació de sang es va fer a la Casa de Cultura i les altres dues –demà es farà l'última– al Banc de Sang de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Quatre equips, que duen de nom un riu (el Galligants, el Ter, l'Onyar i el Güell), i uns cent participants prenen part en aquests jocs, que inclouen, entre d'altres, l'estirada de corda, una prova de cultura de la ciutat (el Setciències) i un concurs de titits amb porró (amb beguda alcohòlica i no alcohòlica, segons conveniència). Les Olimpíades s'acaben demà a la nit a la plaça de Sant Pere amb un concert. Demà, i com a novetat, hi haurà també la primera edició del corremosques, una particular versió del correbou, però amb insectes. Els organitzadors tenen programada l'actuació del cantant Josmar a la plaça de les Olles (a les 8).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.