Societat

L'espectacle total

Uns Castellers de Vilafranca incommensurables tornen a fer història carregant en pròpia plaça la torre de nou desmanillada, completant el quatre de nou net i estrenant el set de nou, un castell insòlit

Una cosa mai vista! La plaça de la Vila de Vilafranca del Penedès va tornar a viure una actuació memorable dels seus castellers. La diada de Tots Sants del 2012 passarà als annals per haver estat la primera vegada que una colla és capaç de carregar la descomunal torre de nou sense manilles i, tot seguit, descarregar el colossal quatre de nou net. O ho veus o no t'ho creus. A més a més, els verds ho van rematar amb una novetat, el multitudinari set de nou, un gamma extra (dificultat similar al cinc de nou, poca broma!) amb un folre amb més de 80 efectius i un tronc de 49 castellers, que es va completar enmig de l'eufòria general d'una afició que encara va ser obsequiada amb el pilar de vuit, a tall de comiat estel·lar. La millor actuació de la història (juntament amb la de Sant Fèlix del 2005). Ras i curt.

El fet de deixar el set de nou per al final, obligava Vilafranca a fer la feina grossa al començament i sense treva. Per tant, els verds van atacar d'entrada la torre de nou desmanillada i ho van fer amb el convenciment de descarregar-la, però amb els dosos posats la construcció va evidenciar problemes al pis de quarts. Amb tot, la decisió i rapidesa de la canalla van fer possible la impressionant carregada, però el tronc va cedir, estrepitosament, quan sortia l'aixecador.

“Es pot descarregar”

Tot i l'èxit grandiós –els verds acabaven de carregar per tercera vegada la reina de la gamma, un castell que cap altra colla ha assolit–, la celebració no va ser desmesurada. “És que aquest castell es pot descarregar”, deia Sergi Via, que l'acabava de parar a terços. I jo m'ho crec. Tot seguit, els Castellers de Vilafranca es van llançar –literalment– a devorar el quatre de nou net, que a Tarragona van clavar i que ahir van tornar a dominar de manera escandalosa. Amb la glòria a la butxaca, va ser el torn del set de nou. Va ser una altra ostentació de tècnica i potencial extraordinària. Quin espectacle! Al més pur estil dels Harlem Globetrotters. Decididament, són en una altra dimensió.

Per la seva part, els Capgrossos de Mataró, després de mostrar-se sòlids i fiables amb el tres de nou i el quatre de nou, van agafar amb bona mida el seu intent de dos de nou, que es va carregar amb determinació, però es va acabar trencant pels pisos superiors. Una llàstima, perquè en el folre i les manilles la construcció es va mostrar molt compacta. Comportament fabulós, en qualsevol cas, d'una colla cent per cent gamma extra.

Els Xiquets, en evolució

Els Xiquets de Tarragona, per la seva banda, van intentar per primera vegada en el seu dilatat historial un castell de la màxima dificultat, el cinc de nou, tota una supercatedral, però el van haver de desmuntar per recu-lada de la canalla.

El simple fet d'haver-lo dut a plaça ja demostra l'evolució impressionant que ha dut a terme la colla en els últims anys, en què ha passat de plantejar-se esporàdicament un castell de nou pisos a definir tripletes –amb tres de nou, quatre de nou i cinc de vuit– de manera tan fiable com la que van tornar a segellar ahir a Vilafranca.

El cartell el van completar els Castellers de Sants, que es troben en bon estat de forma, tot i que per segona vegada consecutiva van quedar a les portes de poder descarregar el tres de nou, que solament van coronar. La colla barcelonina va completar l'actuació descarregant dos castells de vuit, el cinc i el set.


La

jornada

VILAFRANCA
DEL PENEDÈS,
PLAÇA DE LA VILA

Castellers de Vilafranca:
2/9f(c), 4/9net, 7/9f, P/8fm
Capgrossos de Mataró:
3/9f, 4/9f, 2/9fm(c), P/5
Xiquets de Tarragona:
3/9f, id5/9, 4/9f, 5/8, 2P/5
Castellers de Sants:
5/8, 3/9f(c), 7/8, vano de 5
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.