Més donacions de menjar, però tot i així, insuficients
El Banc dels Aliments va distribuir l'any passat prop de 1.700 tones de productes alimentaris entre 41.000 necessitats, un col·lectiu que va créixer un 32% i que continuarà augmentant
El Banc dels Aliments de les comarques gironines va distribuir, al llarg de l'any passat, prop de 1.700 tones de menjar a les 122 entitats amb les quals treballa actualment. Unes tones de menjar que van tenir com a destinataris 41.000 persones necessitades. Si bé la quantitat de productes alimentaris que es van repartir durant el 2012 va ser superior al del 2011 (en un 18%, aproximadament), el nombre de beneficiaris també va incrementar-se i va fer-ho en un 32%. Així, va passar de les 31.000 persones ateses durant el 2011, a les 41.000 que es van ajudar al llarg de l'any passat. De manera que, segons fan notar els seus responsables, per molta ajuda que s'hi aboqui, la demanda s'ha tornat tan gran que acaba superant, de llarg, la disponibilitat d'aliments. Aquesta situació de desequilibri s'ha produït en els darrers dos anys i res no fa pensar que no torni a passar el 2013, en què es calcula que el nombre de beneficiaris continuarà creixent i sigui un 20% superior al del 2012, segons va vaticinar el president de la fundació, Frederic Gómez.
De la gran tasca que du a terme el Banc dels Aliments al llarg de l'any, l'esdeveniment més popular és el Gran Recapte, que es fa just abans de la campanya de Nadal a tot Catalunya. Per mitjà del Gran Recapte s'obté un 20% de tot el que es recull en el decurs de l'any.
L'èxit del Gran Recapte
El percentatge del 20% és prou important quantitativament, però també qualitativament, perquè, segons destaquen els organitzadors, és una bona ocasió per dirigir les donacions cap a aquells productes que resulten més deficitaris. Així, en el Gran Recapte del 2012 es va demanar específicament conserves de peix, l'única forma que tenen molts dels beneficiaris d'ingerir proteïnes de peix. A les comarques gironines, i igual com va passar a tot el territori català, el Gran Recapte va superar amb escreix el repte que s'havien marcat, i que era de 200 tones. Es va assolir la xifra de 320 tones. Un èxit que ha estat resultat, d'una banda, d'una organització que es va iniciar el juliol de l'any passat amb tres persones treballant-hi a plena dedicació per trobar voluntaris a tota la demarcació i, de l'altra banda, per aconseguir, per primer cop, que totes les grans cadenes de supermercats s'adherissin a la iniciativa. I fins i tot en els pobles petits, sense cap supermercat, els veïns es van organitzar per prendre-hi part. Una tasca que es va traduir en 230 punts de recollida i 2.500 voluntaris. Un esdeveniment que ha generat un corrent solidari important, fins al punt que una part dels voluntaris que van participar en el Gran Recapte han agafat el compromís de col·laborar amb el Banc dels Aliments al llarg de tot l'any. Una part del que es va recollir s'ho van emportar les entitats el mateix 1 de desembre i la resta va anar a parar al magatzem de Girona, des d'on ja s'ha començat a distribuir. Es calcula que a mitjan gener ja haurà arribat tot a la seva destinació.
LES XIFRES
Els recursos que arriben de la UE, en perill
Una part molt important dels recursos de què disposa el Banc dels Aliments és la que prové de la Unió Europea. Uns recursos que el 2012 ja van disminuir parcialment (de les 600 tones de menjar, es va passar a les 500), però que en principi estan garantits per al 2013. El problema, segons adverteixen els responsables de la fundació, és que tot indica que amb vista al 2014 hi haurà una retallada important dels ajuts, que desconeixen com hi faran front. En aquests moments, ja s'estan fent gestions amb els parlamentaris europeus perquè aquests pressionin tots els estats membres perquè continuïn amb les subvencions, atès que les reticències vénen d'uns quants països nòrdics. D'acord amb la memòria del Banc dels Aliments de les comarques gironines del 2011, dels 1.434.174 quilos d'aliments recollits, 618.782 (un 43%) procedien de la UE. Uns altres 225.521 quilos de la retirada de fruita i verdura del mercat (una fórmula que utilitza el govern espanyol per desprendre's dels excedents i mantenir els preus dels productes) i la resta, fins a 589.869, d'altres fonts. De manera que, en previsió que les necessitats augmentaran, una retallada del 43% de les donacions seria una notícia pèssima per als coneguts ja com a “bancs bons”.