Societat

El papa Benet XVI renuncia: “Ja no tinc forces”

La dimissió de Joseph Ratzinger, que va ser escollir pontífex l'abril del 2005, es farà efectiva el pròxim 28 de febrer a les 20h del vespre

El Vaticà calcula que el conclave per escollir el nou cap de l'Església es podria celebrar el mes de març

El papa Benet XVI ha anunciat que renunciarà al seu pontificat a partir del 28 de febrer perquè “ ja no tinc forces per exercir adequadament el ministeri que se'm va encomanar”. Benet XVI ha anunciat aquesta decisió en un discurs en llatí durant el Consistori ordinari públic que se celebra davant de diferents cardenals durant les canonitzacions. L'alemany Joseph Ratzinger va ser escollit papa l'abril del 2005.

Segons ha anunciat en roda de premsa el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, es calcula que el conclave per escollir el nou papa es podria celebrar durant el mes de març. De fet, Lombardi ha explicat que el conclave es convocarà entre 15 i 20 dies després de la data de dimissió de Benet XVI, que tal com ha informat ell mateix, serà el pròxim 28 de febrer a les 20h del vespre.

Dimissió esperada


Fa temps que entre els experts vaticanistes es debatia sobre la possible dimissió del papa, rumors que van guanyar pes l'any passat quan va complir 85 anys el 16 d'abril.

De fet, no hi ha gaires precedents de dimissions papals. En la història de l'Església n'hi ha cinc que va abdicar, per elecció o per compulsió: Climent I, Poncià, Benet IX, Celestí V i Gregori XII. L'últim data del 1415, quan Gregori XII (el venecià Angelo Correr) va plegar dos anys abans de morir.

El portaveu del Vaticà ha recordat que el papa Benet XVI en el llibre entrevista LlLlum del món, de Peter Seewald, ja va expressar una opinió que ara s'ha concretat: “Si un papa s'adona amb claredat que ja no és físicament, psicològicament o espiritualment capaç d'exercir el càrrec que li han confiat, aleshores té dret i, en algunes circumstàncies, també el deure de dimitir.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.