Societat

Sous de pobre

Un estudi del CTESC xifra en un 13,7% els treballadors en risc de caure en la pobresa

Els experts proposen que la renda mínima d'inserció es pugui simultaniejar amb una feina temporal o amb un salari baix

Ni una feina per a tota la vida. Ni una feina per viure dignament. Tant una cosa com l'altra van ser possibles en èpoques passades, però ara ja no són habituals. Un estudi del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) calcula que un 13,7% dels treballadors estan en risc de caure en la pobresa per la precarització del mercat laboral amb retallades de sous i l'increment del nombre de contractes temporals i a temps parcial. El llindar de risc de pobresa se situa en uns ingressos de 8.176 euros a l'any.

La conclusió és que tenir una feina ha deixat de ser garantia de no ser pobre. “El risc de pobresa es generalitza i pocs tenen assegurat que no es trobaran en una situació de precarietat econòmica”, assenyala el director de l'informe sobre la relació del mercat laboral i la pobresa, Xavier Riudor, que destaca que moltes de les persones entrevistades formen part de la “nova pobresa”, perquè fa uns anys tenien una situació socioeconòmica ben normalitzada. Els perfils més afectats per la precarietat laboral són persones adultes immigrants, sobretot homes de més de 45 anys que han treballat en una única professió, així com joves de famílies desestructurades, o famílies que van contraure un deute elevat en l'època de bonança.

Davant d'aquesta situació “preocupant”, Riudor avisa que el sistema de protecció social està en perill i que cal dedicar-hi esforços per “no deixar desemparades les persones que no poden cobrir ni tan sols les necessitats bàsiques”. L'estudi recomana mantenir una xarxa de protecció econòmica per a les persones sense prou ingressos o que cobrar la renda mínima d'inserció (RMI) es pugui simultaniejar amb una feina temporal o amb un sou baix. També es considera bàsic trobar la fórmula per guiar les persones aturades perquè puguin trobar feina, així com adaptar l'oferta formativa professionalitzadora a les necessitats del sistema productiu.

En la mateixa línia, la consellera del CTESC, Raquel Gil, subratlla que les administracions han de mirar una mica més enllà i entendre la despesa social com a inversió: “El que no fem avui serà una despesa més gran i més sostinguda en el temps.” Una dada preocupant és que hi ha més de 266.800 famílies a Catalunya amb tots els membres a l'atur.

L'estudi analitza algunes conseqüències de la caiguda en la situació de pobresa: fills que han de tornar a casa dels pares, l'augment de conflictes familiars, més persones que han d'acudir als serveis socials i a les entitats que donen ajudes i també afectacions en la salut, com ara estrès, baixa autoestima, trastorns crònics i problemes de pes i dentals.

LES FRASES

Poques persones tenen assegurat que no es trobaran en una situació de precarietat econòmica
Xavier Riudor
director gabinet tècnic Ctesc
Som conscients que hi ha pocs diners, però hem d'entendre que la despesa social és una inversió de futur
Raquel Gil
consellera CTESC
Som en una crisi sistèmica. No pot ser que no sapiguem crear un fons per rescatar persones
Carme Borbonès
presidenta de càritas
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.