Societat

Els menjadors socials no donen l'abast

A Barcelona, entitats i els serveis municipals reparteixen 2.110 àpats calents al dia

Augmenten els grups de voluntaris que distribueixen caldo i entrepans per sopar

Sant Egidi reuneix en una guia 737 adreces solidàries

Els men­ja­dors muni­ci­pals i els que ges­ti­o­nen enti­tats soci­als repar­tei­xen cada dia almenys 2.110 àpats calents –que repre­sen­ten més de 770.000 al cap de l'any– només a Bar­ce­lona. Fa un any, se'n repar­tien 1.550, i el 2008, prop de 1.400. En el cas de Girona, el cen­tre social La Sopa va dis­tri­buir 55.331 àpats l'any 2011 i, a falta d'aca­bar de qua­drar els números, la seva direc­tora, Rosa Ange­lats, cal­cula que l'any pas­sat van ser d'un 40% més. En totes dues ciu­tats, l'incre­ment del nom­bre d'usu­a­ris dels men­ja­dors soci­als és un senyal evi­dent de l'incre­ment del per­cen­tatge de per­so­nes que reque­rei­xen ajuda per cobrir una neces­si­tat tan bàsica com l'ali­men­tació.

A Bar­ce­lona, hi ha enti­tats que no dema­nen cap tipus de requi­sit i estan ober­tes a tot­hom, però, en la majo­ria, l'accés està vin­cu­lat a un informe previ dels ser­veis soci­als, com passa també als men­ja­dors muni­ci­pals. Tota la infor­mació sobre els recur­sos oberts es pot con­sul­tar a la guia On men­jar, dor­mir i ren­tar-se que acaba d'edi­tar la comu­ni­tat de Sant Egidi, pen­sant en les per­so­nes sense recur­sos. Es tracta d'una publi­cació que s'actu­a­litza cada any –aquesta és l'edició que fa nou–, que es con­ver­teix en el termòmetre de l'aug­ment de les neces­si­tats soci­als.

La guia deta­lla les adre­ces, els hora­ris i les con­di­ci­ons per acce­dir als àpats gratuïts. Els deu men­ja­dors muni­ci­pals estan oberts cada dia, però la major part d'enti­tats els obren cinc o sis dies per set­mana. La publi­cació també dedica un espai als sopars ambu­lants: almenys onze enti­tats fa anys que repar­tei­xen entre­pans i sopa en zones de la ciu­tat en què es refu­gien grups de per­so­nes sense sos­tre per pas­sar-hi la nit, com ara Sants Estació i la plaça de Cata­lu­nya. Els volun­ta­ris no es limi­ten a dis­tri­buir-hi men­jar, sinó que pro­por­ci­o­nen man­tes als sense sos­tre i inten­ten esta­blir un vin­cle de con­fiança perquè sàpiguen que poden acu­dir a l'enti­tat en cas de neces­si­tat.

Els últims mesos, però, han sor­git altres ini­ci­a­ti­ves de volun­ta­ris que repar­tei­xen sopars al car­rer, com és el cas de Bar­ce­lona Actua, que va començar a actuar a la plaça del davant de la Fil­mo­teca, al Raval, i ara du a terme la feina en un local que li han cedit a la mateixa zona, i també el d'un grup de volun­ta­ris que assis­tei­xen aques­tes per­so­nes al davant de la font de Cana­le­tes, en plena Ram­bla.

Jaume Cas­tro, de la comu­ni­tat de Sant Egidi, cons­tata que des del 2004, any en què es va ela­bo­rar la pri­mera guia, el col·lec­tiu de per­so­nes amb neces­si­tats soci­als ha cres­cut con­si­de­ra­ble­ment, però també la soli­da­ri­tat: en les 208 pla­nes de l'edició d'aquest 2013 hi ha 737 adre­ces, men­tre que el 2008 n'hi havia 600.

LES XIFRES

10.423
persones
van utilitzar l'any passat en algun moment un menjador social a Barcelona. S'hi van servir 380.737 àpats.
149.000
persones
de tot Catalunya rebran aliments a través de la Creu Roja entre els mesos de febrer i març.

Una ajuda digna i evitar les cues

L'activitat del supermercat de Nou Barris al qual les famílies sense recursos van a comprar sense diners, amb els punts que els concedeixen els tècnics de Càritas i els serveis socials, es considera una bona pràctica per lluitar contra la pobresa. Així ho valoren tant a la gerència de Qualitat de Vida de l'Ajuntament, com a entitats que fa anys que treballen per intentar que tothom tingui les necessitats bàsiques cobertes, com ara Càritas i la Creu Roja. A l'altra banda, en canvi, hi ha iniciatives com la del grup de voluntaris que alguns vespres reparteixen menjar a la Rambla, davant de Canaletes. Per què no ho veuen amb bons ulls? Haver de fer una cua en ple carrer per recollir menjar no es considera gaire digne i, a més, es tracta d'un ajut puntual que no va més enllà en la línia d'afavorir la inserció de la persona.

El consistori ha mogut fitxa i fa uns dies els promotors d'aquest menjador nocturn a l'aire lliure es van reunir amb el gerent de Serveis a les Persones, Àngel Miret. Miret els va agrair la seva voluntat solidària, però els va demanar que canalitzin l'ajuda a través d'alguna de les entitats que ja funcionen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.