Els menjadors socials no donen l'abast
A Barcelona, entitats i els serveis municipals reparteixen 2.110 àpats calents al dia
Augmenten els grups de voluntaris que distribueixen caldo i entrepans per sopar
Sant Egidi reuneix en una guia 737 adreces solidàries
Els menjadors municipals i els que gestionen entitats socials reparteixen cada dia almenys 2.110 àpats calents –que representen més de 770.000 al cap de l'any– només a Barcelona. Fa un any, se'n repartien 1.550, i el 2008, prop de 1.400. En el cas de Girona, el centre social La Sopa va distribuir 55.331 àpats l'any 2011 i, a falta d'acabar de quadrar els números, la seva directora, Rosa Angelats, calcula que l'any passat van ser d'un 40% més. En totes dues ciutats, l'increment del nombre d'usuaris dels menjadors socials és un senyal evident de l'increment del percentatge de persones que requereixen ajuda per cobrir una necessitat tan bàsica com l'alimentació.
A Barcelona, hi ha entitats que no demanen cap tipus de requisit i estan obertes a tothom, però, en la majoria, l'accés està vinculat a un informe previ dels serveis socials, com passa també als menjadors municipals. Tota la informació sobre els recursos oberts es pot consultar a la guia On menjar, dormir i rentar-se que acaba d'editar la comunitat de Sant Egidi, pensant en les persones sense recursos. Es tracta d'una publicació que s'actualitza cada any –aquesta és l'edició que fa nou–, que es converteix en el termòmetre de l'augment de les necessitats socials.
La guia detalla les adreces, els horaris i les condicions per accedir als àpats gratuïts. Els deu menjadors municipals estan oberts cada dia, però la major part d'entitats els obren cinc o sis dies per setmana. La publicació també dedica un espai als sopars ambulants: almenys onze entitats fa anys que reparteixen entrepans i sopa en zones de la ciutat en què es refugien grups de persones sense sostre per passar-hi la nit, com ara Sants Estació i la plaça de Catalunya. Els voluntaris no es limiten a distribuir-hi menjar, sinó que proporcionen mantes als sense sostre i intenten establir un vincle de confiança perquè sàpiguen que poden acudir a l'entitat en cas de necessitat.
Els últims mesos, però, han sorgit altres iniciatives de voluntaris que reparteixen sopars al carrer, com és el cas de Barcelona Actua, que va començar a actuar a la plaça del davant de la Filmoteca, al Raval, i ara du a terme la feina en un local que li han cedit a la mateixa zona, i també el d'un grup de voluntaris que assisteixen aquestes persones al davant de la font de Canaletes, en plena Rambla.
Jaume Castro, de la comunitat de Sant Egidi, constata que des del 2004, any en què es va elaborar la primera guia, el col·lectiu de persones amb necessitats socials ha crescut considerablement, però també la solidaritat: en les 208 planes de l'edició d'aquest 2013 hi ha 737 adreces, mentre que el 2008 n'hi havia 600.
LES XIFRES
Una ajuda digna i evitar les cues
L'activitat del supermercat de Nou Barris al qual les famílies sense recursos van a comprar sense diners, amb els punts que els concedeixen els tècnics de Càritas i els serveis socials, es considera una bona pràctica per lluitar contra la pobresa. Així ho valoren tant a la gerència de Qualitat de Vida de l'Ajuntament, com a entitats que fa anys que treballen per intentar que tothom tingui les necessitats bàsiques cobertes, com ara Càritas i la Creu Roja. A l'altra banda, en canvi, hi ha iniciatives com la del grup de voluntaris que alguns vespres reparteixen menjar a la Rambla, davant de Canaletes. Per què no ho veuen amb bons ulls? Haver de fer una cua en ple carrer per recollir menjar no es considera gaire digne i, a més, es tracta d'un ajut puntual que no va més enllà en la línia d'afavorir la inserció de la persona.
El consistori ha mogut fitxa i fa uns dies els promotors d'aquest menjador nocturn a l'aire lliure es van reunir amb el gerent de Serveis a les Persones, Àngel Miret. Miret els va agrair la seva voluntat solidària, però els va demanar que canalitzin l'ajuda a través d'alguna de les entitats que ja funcionen.