Societat

Aposta sense convicció pel govern únic a la universitat

El govern aposta per uns patronats gestors sense el consens dels agents i reclama les competències en governança

Assegura que deu 100 milions als centres

La comissió d'experts que, per encàrrec de la Generalitat, estudiava quin ha de ser el model de governança del sistema universitari català, ha tancat el seu debat, un any i mig després, sense concretar un full de ruta clar. En l'últim informe aposta per un model únic de govern, però sense tenir el consens de tots els agents implicats. En vista de la situació, la Generalitat ha decidit mantenir activa aquesta comissió –que ahir al matí va fer la que hauria d'haver estat l'última reunió– i ha anunciat que reclamarà al govern estatal el traspàs de les competències en matèria de governança.

Divuit mesos després que el govern convidés les universitats catalanes a seure a la mateixa taula amb els estudiants, els sindicats i la patronal per determinar com s'haurien de regir aquests organismes en un futur, encara no hi ha res clar. “Hi ha opinions molt diverses”, va admetre ahir el secretari d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà.

El govern entén que un bon model seria evitar la dualitat del consell de govern i el consell social que hi ha actualment i apostar per un patronat únic. “Aquest sistema emana del model català republicà i creiem que cal recuperar aquesta tradició”, hi va afegir el secretari.

La comissió, però, hi aposta sense gaire convicció en el seu últim informe: “El nostre parer és que no cal fer una reforma en profunditat”, s'hi pot llegir abans de la recomanació que aquest sigui un model d'adscripció voluntària. Per aquest motiu, la Generalitat ha donat un altre mes de marge a tots els implicats amb l'objectiu que puguin presentar les seves propostes.

Tot sembla indicar, però, que, en comptes d'un model clar, el que farà la comissió és recollir la diversitat d'opinions perquè els grups parlamentaris puguin debatre amb fonaments la reforma de la llei universitària que s'ha d'impulsar en l'àmbit estatal.

En aquest sentit, el govern ja va anunciar ahir que reclamarà a Madrid el traspàs de les competències en matèria de governança. “Si la Generalitat i el Parlament són els organismes que financen el sistema públic d'universitats, té lògica que la capacitat de regular la governança correspongui al Parlament”, va manifestar Castellà. L'Estat espanyol també treballa en una reforma de la governança que cap govern no s'atreveix mai a implantar.

El mateix Castellà va explicar ahir que el deute que la Generalitat té amb les diferents universitats arriba als 100 milions d'euros, una xifra notable però clarament inferior als 280 que havien denunciat fa dies els rectorats. El secretari va explicar que el deute s'ha generat durant els últims tres anys i que el govern prioritza les universitats al mateix nivell que l'ensenyament i la sanitat.

LA FRASE

Si la Generalitat i el Parlament financen les universitats, té lògica que regulin la governança
Antoni Castellà
Secretari d'universitats

LA XIFRA

77
professors
s'incorporaran enguany a les universitats catalanes mitjançant el programa Serra Hunter.

Vic i Manresa acorden federar l'oferta universitària

Catalunya central:

La Universitat de Vic (UVic) i la Fundació Universitària del Bages (FUB) signaran dijous a Barcelona un acord històric que permetrà federar les dues institucions, és a dir, coordinar els seus estudis universitaris, de manera que compartiran gestió acadèmica i, en un futur, el disseny conjunt de la seva oferta. No obstant això, tant la FUB, que a partir d'ara tindrà la consideració de centre federat amb la UVic, com aquesta última mantindran la seva independència patrimonial i de gestió econòmica i financera, entre altres. La signatura de l'acord el personificaran els dos presidents de les fundacions: Josep M. Vila d'Abadal, alcalde de Vic, i Valentí Junyent, alcalde de Manresa. Aquesta federació universitària, però, encara té alguns serrells pendents, com per exemple el nom que adoptarà com a marca o la negociació d'algunes carreres de sanitat i educació que ara mateix estan duplicades. Els estudis que es fan a Manresa deixaran d'estar adscrits a la UAB i passaran a ser-ho a la UVic.

Tancament a la UAB:

Els representants del personal docent i investigador (PDI) i d'administració i serveis (PAS) es van sumar ahir a l'ocupació del rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) que duen a terme, des de
fa sis dies, els estudiants. L'objectiu és aconseguir el compromís de l'equip rector d'aplicar les mesures adoptades en el claustre respecte a l'accés a la Universitat, a la reducció de
les taxes i a la tipologia contractual. “Hi ha treballadors amb contracte d'obra i servei que són estructurals i haurien de ser indefinits. També demanem que es doni legitimitat democràtica i legal als convenis establerts”, va explicar el portaveu, Jordi Gassiot.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.