Societat

Catalunya perd l'hora

La forma pròpia de dir les hores en català està decaient amb el pas del temps, sobretot entre les generacions més joves

Aquest mètode no compleix els principis d'immediatesa de la transmissió de paraules

Ara es valora
la rapi­desa, i la dicció en català va
a con­tra­cor­rent


Són tres quarts de dues. D'aquesta manera es diuen les hores en català. És una forma pròpia de la parla cata­lana, però el seu ús s'està per­dent amb el pas del temps, fet en què coin­ci­dei­xen tots els experts lingüistes que ha con­sul­tat aquest diari, com també que hi ha diver­sos fac­tors que en pro­vo­quen la pèrdua.

Són mol­tes les cau­ses que con­tri­bu­ei­xen a l'afe­bli­ment d'aquesta forma. El filòleg de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (UAB) Joan Agen­ter asse­gura que el canvi demogràfic que hi ha hagut a Cata­lu­nya els últims anys n'és una. Afirma que, per als més petits, el con­tacte amb gent que no és d'aquí fa que “a vega­des els quedi més el que sen­ten al car­rer que el que sen­ten a casa”. El filòleg també con­fessa que les ame­na­ces polítiques exis­tents a Cata­lu­nya i a altres comu­ni­tats autònomes, com ara Galícia i el País Basc, també per­ju­di­quen els hàbits pro­pis de la llen­gua. I hi afe­geix que actu­al­ment la soci­e­tat està expo­sada a influències de l'anglès, mol­tes de les quals són molt pre­sents en les for­mes d'oci i en les xar­xes soci­als.

Per la seva banda, la direc­tora i pro­fes­sora de llen­gua cata­lana de l'IES Ale­lla, Lina Rubio, declara que la pèrdua d'ús també es deu al fet que “avui dia es valora la rapi­desa i la bre­ve­tat en les parau­les, i cul­tu­ral­ment les hores en català van a con­tra­cor­rent”. Explica que això s'evi­den­cia en la manera com es redac­ten els SMS, en el llen­guatge que s'usa a inter­net i en la imme­di­a­tesa que ofe­rei­xen les noves tec­no­lo­gies de la infor­mació i la comu­ni­cació.

Tot i que aquesta manera de dir les hores esti­gui deca­ient, encara hi ha fórmu­les que poden evi­tar-ne la pèrdua ja que, tal com asse­gura Lina Rubio, “anar a con­tra­cor­rent no sig­ni­fica ren­dir-nos”. Per la seva banda, el filòleg Agen­ter argu­menta que una de les solu­ci­ons seria exi­gir uns nivells mínims de domini del català en llocs de tre­ball; d'aquesta manera es trans­me­tria més la importància d'apren­dre el català i els hàbits pro­pis de la llen­gua.

En aquest sen­tit, Lina Rubio reco­neix: “Sóc pes­si­mista, dubto molt que es pugui recu­pe­rar el cos­tum, almenys ho trobo difícil en el llen­guatge col·loquial i encara més en la gent jove.” Tot i així, admet que encara que hi hagi molts fac­tors que en pro­vo­quen la pèrdua, “hi ha mane­res de man­te­nir l'hàbit en la mesura del pos­si­ble”, com és fomen­tar-ho a través dels mit­jans de comu­ni­cació o de la lite­ra­tura cata­lana. Perquè, com més s'escolti als espais de referència, més habi­tual es con­ver­tirà aquesta forma. La pro­fes­sora con­fessa que encara que l'opció política naci­o­na­lista esti­gui en el seu màxim apo­geu i esti­gui estre­ta­ment vin­cu­lada a la llen­gua en gene­ral, “s'escapa d'un punt tan con­cret com aquest”, per tant no és un fac­tor que pugui evi­tar aquesta pèrdua.

Tot i que el cos­tum esti­gui deca­ient, encara hi ha ins­ti­tu­ci­ons que en fomen­ten l'ús i impe­dei­xen que dis­mi­nu­eixi en alguns sec­tors de la població. Una d'elles és el Con­sorci per a la Nor­ma­lit­zació Lingüística de Bar­ce­lona, on s'ense­nya el català a per­so­nes que encara no saben fer un ús cor­recte de la llen­gua. Eva Boix, pro­fes­sora de la ins­ti­tució, garan­teix que una de les lliçons que s'impar­tei­xen és la de les hores. I asse­gura que, amb l'ense­nya­ment ade­quat del pro­fes­sor i la dis­po­sició cor­recta de l'alumne, es pot apren­dre per­fec­ta­ment la manera de dir les hores en català.

A vegades el que se sent al carrer queda més que el que se sent a casa
Joan Agenter
Filòleg (uab)
És difícil recuperar l'hàbit en el llenguatge col·loquial i encara més en la gent jove
Lina Rubio
DIRECTORA I Professora DE CATALÀ
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.