Societat

“El magatzem on guardem els aliments s'està buidant”

L'Hora de Déu, una de les iniciatives més veteranes en l'ajuda a famílies necessitades de Barcelona, té problemes per cobrir l'elevada demanda

L'entitat, amb seu al barri del Raval, distribueix una tona de menjar setmanal

L'Hora de Déu, una de les entitats més veteranes de la ciutat de Barcelona en l'ajuda a persones necessitades, distribueix cada setmana una tona d'aliments entre famílies que la crisi econòmica ha deixat sense cap altra sortida que haver de recórrer
a l'ajuda social. L'increment de la demanda de menjar i els problemes per abastir-se d'aliments fan que en aquests moments l'entitat, amb seu a la rambla del Raval, passi per una situació molt delicada. “El magatzem on guardem els aliments s'està buidant”, adverteix amb evident preocupació el president de l'entitat, Josep Maria Mòdol.

El rebost de L'Hora de Déu es nodreix de les aportacions de ciutadans anònims, de les donacions que fan empreses d'alimentació i, majoritàriament, del menjar que els fa arribar el Banc d'Aliments de Barcelona, que centralitza i canalitza aquest tipus d'ajuda humanitària cap als prop de 300 punts de distribució.

“Abans, rebíem quatre entregues anuals del Banc d'Aliments, ara només en són tres i això fa que la situació sigui cada cop més complicada”, explica Mòdol. El president no critica el Banc d'Aliments, es limita a constatar la duresa de les circumstàncies. “Ara és un dels moments més crítics perquè ens havien de fer un lliurament de menjar al juny i s'ha retardat”, diu.

Menys menjar a repartir vol dir que els lots que es distribueixen a L'Hora de Déu ara no són tan generosos com abans. “Procurem que sempre hi hagi arròs, llegums, oli i llet, però ara estem administrant la misèria”, adverteix una altra vegada Mòdol, que fa servir una expressió que descriu a la perfecció la situació en què es viu: “Estem a prop de zero.”

En aquest estat de les coses, la supervivència de L'Hora de Déu és el més similar a un miracle. Amb 300 socis, que sufraguen de la seva butxaca els dèficits puntuals d'aliments bàsics com ara la llet, els 60 voluntaris que fan rutllar el local del barri del Raval i els tres professionals que hi treballen, l'entitat sobreviu amb una envejable salut econòmica, tot i els problemes per rebre les subvencions. El suport de la fundació de La Caixa hi juga també un paper important.

L'entrega de lots d'aliments no és l'única activitat que desplega L'Hora de Déu. També gestiona un servei de recollida de roba usada, que després d'una selecció entrega a persones també necessitades.

El dijous és el dia dels entrepans, quan el centre supleix la jornada de descans del menjador social que hi ha tocar de la parròquia de Sant Agustí. L'entitat també ofereix suport econòmic puntual a persones per resoldre situacions d'emergència.

Des de principis d'any, l'entitat ha atès uns 2.000 beneficiaris i a hores d'ara ajuda entre 700 i 800 persones que disposen de la targeta que els permet acudir al centre a recollir menjar. El sistema de la targeta permet controlar en tot moment les quantitats entregades.

LA XIFRA

300
punts
de distribució d'aliments depenen del Banc d'Aliments. Tothom s'ha d'estrènyer el cinturó.

El plàtan, el cistell i El Punt Avui

Un grup de voluntaris del centre L'Hora de Déu van passar un divendres i un dissabte del mes de maig passat a la Rambla de Barcelona, a la sortida del supermercat Carrefour, on van ser convidats per aquesta firma de distribució a fer-hi una recollida de menjar. Els voluntaris d'aquesta entitat són gent acostumada a les mostres de solidaritat, les han vist i entomat de tants colors que rarament se sorprenen. Però sempre hi ha una actitud, un detall, una persona que se significa de manera diferent de la resta i acaba donant un sentit ple a la seva tasca desinteressada.

D'aquella col·lecta a la Rambla, el president de L'Hora de Déu, Josep Maria Mòdol, recorda una dona que, en entrar al supermercat, va advertir els voluntaris que només es volia comprar un plàtan. “I se'l va comprar, i quan va sortir ho va fer amb la fruita en una mà i un cistell a l'altra ple fins a dalt de productes que ens va entregar.”

Aliments com els que va donar aquesta dona són els que aquest dia es recullen a la redacció d'El Punt Avui a Barcelona, on durant tot el mes es fa una recapta destinada a L'Hora de Déu. Cistells plens o un sol paquet de llenties, tot compta i tot suma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.