Societat

Nou ‘oblit' dels Mossos en la informació del cas Quintana

Interior aparta set policies antiavalots després de descobrir que durant vuit mesos no han dit que van actuar en el lloc dels fets

Espadaler retreu als agents una “clara i flagrant indisciplina”

Els experts en política de seguretat han gastat molta tinta per ressaltar les diferències entre la política del nou conseller de Seguretat, Ramon Espadaler, i la del seu antecessor en el càrrec, Felip Puig. Des d'ahir, però, la gestió dels dos polítics té un punt de coincidència; tots dos han estat víctimes de la falta de fluïdesa en la comunicació entre la direcció del departament i els Mossos d'Esquadra en relació amb el cas d'Ester Quintana, la dona que denuncia que el 14 de novembre passat va perdre un ull per l'impacte d'una pilota de goma. Ramon Espadaler va comparèixer ahir a la tarda en una roda de premsa convocada d'urgència per explicar que s'ha apartat de les seves funcions set membres de la Brigada Mòbil, o antiavalots, després de descobrir que el dia dels fets van baixar de la furgoneta a la confluència de passeig de Gràcia amb la Gran Via, al lloc on va ser ferida Quintana, i van disparar una salva, sense projectil. La contundència de la mesura disciplinària s'explica pel fet que aquests agents han amagat durant vuit mesos aquesta circumstància. La intervenció d'ahir d'Espadaler es va produir un mes després que el conseller comparegués al Parlament per explicar la seva política en matèria d'Ordre Públic i el posicionament del seu departament en el cas d'Ester Quintana. També en el cas del conseller Felip Puig es va produir una compareixença, parlamentària, el desembre passat, que de seguida va quedar en evidència quan es va saber que des dels Mossos s'havia amagat informació sobre el dispositiu del 14-N. Per aquella desavinença va dimitir l'aleshores cap dels antiavalots, Sergi Pla.

Els set policies apartats ara són sis agents i un caporal que anaven a la unitat Dragó 414. Fins avui aquests agents havien explicat que la seva unitat era a la Gran Via però que no havia arribat al passeig de Gràcia i, per tant, on hi havia Quintana, i per tant es descartava qualsevol implicació en els fets. La nova versió és que, efectivament, la furgoneta es va aturar a la confluència del passeig de Gràcia, si bé els policies no han precisat en quin punt concret. Asseguren que van baixar i “creuen recordar” que van disparar una salva. En valorar aquesta conducta, Espadaler va lamentar l'“amnèsia” dels agents i va criticar-ne la “clara i flagrant indisciplina”.

El conseller, que va comparèixer sol, va evitar mullar-se sobre la possibilitat que en comptes d'una salva els policies haguessin disparat una pilota de goma. “Avui dia tenim el que tenim”, es va limitar a dir abans de repetir que vol aclarir els fets.

LA FRASE

Els agents han actuat amb una clara i flagrant indisciplina
Ramon Espadaler
Conseller d'interior

LA DATA

14.11.12
Ester Quintana
rep un impacte que li fa perdre l'ull esquerre. Creuava el passeig de Gràcia per anar a Casp.

LA XIFRA

2
mossos
, el subinspector en cap i l'escopeter, de Dragó 40, imputats pel jutge del cas Quintana el març passat.

L'informe del GPS, la darrera petició judicial

Espadaler va detallar ahir que han aconseguit aquesta nova informació durant la investigació interna dels Mossos, a instàncies del titular del jutjat d'instrucció número 11. Dilluns van entregar-la al jutjat.

Un dels darrers reclams del magistrat Francisco González Maíllo, a petició de Laia Serra, l'advocada de Quintana, va ser requerir a la policia el control per GPS de les furgonetes que van actuar a la zona. Des que el desembre del 2012 el magistrat va acceptar la querella, va encarregar a Afers Interns dels Mossos la investigació. Aviat van desmentir l'informe Puig al Parlament. Aquell 14-N van situar tres furgonetes de la Brigada Mòbil (Dragó 40, 403 i 414) a la Gran Via, cantonada amb passeig de Gràcia. El març passat va imputar dos agents, el subinspector i l'escopeter de Dragó 40. En anar a declarar, els mossos es van situar més endarrerits, a l'alçada de la Farga, no a la cruïlla. Agents de Dragó 403, com a testimonis, van dir que no van veure res. Els de Dragó 414, ara apartats, no han passat pel jutjat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.