Societat

educació

Els sindicats denuncien que calen 500 mestres més

Les organitzacions de treballadors de l'educació anuncien mobilitzacions des del primer dia de classe

Critiquen l'augment d'alumnes per professor i que no es cobreixin les baixes de seguida

Els sindicats de l'ensenyament van anunciar ahir un inici de curs reivindicatiu, en la línia dels últims anys, després que el Departament d'Ensenyament hagi confirmat que dijous començaran les classes amb 20.674 alumnes més i el mateix nombre de mestres. La USTEC-STES, la principal organització al sector públic, xifra en 500 les noves places que caldrien per assumir l'augment de la demanda i la seva nova portaveu, Ana Elvira Sánchez Moreno –que substitueix Rosa Cañadell després de set anys al capdavant del sindicat– va fer una crida a docents i famílies “a mostrar el seu malestar” portant samarretes grogues el primer dia de classe i organitzant actes de protesta.

La USTEC va denunciar que, un cop més, les retallades i, especialment, l'augment d'alumnes, requerirà un esforç addicional del professorat, que cada vegada ha d'atendre més estudiants amb menys hores de preparació de classes i amb el sou més reduït. El sindicat va criticar també l'augment d'alumnes per mestre, que no se substitueixin les baixes des del primer dia i la disminució de personal de suport als alumnes amb més necessitats. Sobre l'increment dels diners destinats a beques menjador anunciat per la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, Sánchez va afirmar que el curs passat es va eliminar la partida extraordinària que hi havia per a aquest concepte i que, de fet, el que el govern ha fet és recuperar-la. “Amb els diners que Ensenyament es va estalviar el curs passat en sous per les vagues que vam fer els mestres es poden cobrir aquestes necessitats”, va remarcar la presidenta del sindicat.

Menys pressupost

CCOO va denunciar, per la seva banda, la falta de compromís del govern amb l'educació ja que, segons els seus càlculs, el pressupost global de la Generalitat ha augmentat d'un 3,1% els dos últims anys, mentre que el d'Ensenyament ha baixat d'un 13,57%. La UGT, finalment, va denunciar que, ahir encara hi havia 2.000 mestres que han de començar a fer classes dijous i encara no saben a quin centre aniran.

Tot plegat fa preveure un inici de curs mogut, amb els mestres i les famílies en peu de guerra des del primer dia de classe i un curs reivindicatiu.

LA XIFRA

2.000
mestres
no sabien ahir a quin centre començaran a fer classe a partir de dijous, segons dades de la UGT.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.