Societat

la vida social

Sant Narcís protagonitza el cartell de Fires de Girona

El patró de la ciutat hi surt damunt d'un cavallet de fira i envoltat de mosques

Els autors, el col·lectiu Ninòfits, buscaven amb el disseny una imatge “alegre i senzilla” que convidi a la festa

Les Fires de Girona 2013 ja tenen cartell. La imatge que protagonitzarà el cartell d'aquest any és la del patró de la ciutat, Sant Narcís, envoltat d'unes quantes mosques i damunt d'un cavallet de fira. Tot plegat, en un fons d'un color viu i vibrant. En aquesta ocasió, el disseny no és obra d'una sola persona, sinó de tot un grup, el col·lectiu Ninòfits.
Els autors, segons les seves pròpies paraules, han buscat una composició d'elements clàssics –Sant Narcís, les mosques i una atracció de fira– amb un tractament gràfic que pugui atraure persones de totes les edats, amb un llenguatge artístic “entenedor, alegre i directe que connecta amb la simplicitat i la força de les pintures romàniques”, explica el publicista Toni Corominas, un dels membres del col·lectiu.

Corominas emmarca també la idea del cartell en el context de crisi: “La protecció del sant sempre ha funcionat a la ciutat en moments difícils com l'actual. Vam pensar que també hauria de funcionar per Fires. Per això hem posat Sant Narcís a disfrutar de les Fires com ens sembla que els gironins també han de fer per uns dies, tot i que les coses no siguin fàcils.”

El col·lectiu va optar per encapçalar el cartell amb una tipografia gran amb la denominació popular que té la festa major de la ciutat, “Fires”. Segons expliquen, buscaven una tipografia dinàmica, que suggerís moviment i que permetés les separacions de colors i les adaptacions que es considerin necessàries per als diferents mitjans i suports de difusió de la festa.

Llenguatge “universal”

L'alcalde de la ciutat, Carles Puigdemont, va revelar que el disseny de Ninòfits es va escollir entre un total de 22 originals que s'havien presentat al concurs. Va expressar que els havia sorprès que l'autoria fos múltiple, i va destacar que es tracta d'una combinació d'elements “autòctons” però amb un “llenguatge universal i intergeneracional que arriba a tothom”.

El col·lectiu Ninòfits està format per Àngel Pozo, il·lustrador i dissenyador gràfic; Joan Codina, advocat i creador de còmics; Toni Corominas, publicista, i Xavier Masgrau, arquitecte. Hi ha un cinquè membre en el col·lectiu. Es tracta de l'escriptor Josep Maria Fonalleras, que es va afegir al grup quan el disseny del cartell de Fires ja estava avançat.

LA XIFRA

22
originals
es van presentar al concurs de l'Ajuntament per escollir el cartell de les Fires de Girona d'aquest any.

Un col·lectiu per amor al còmic

El col·lectiu Ninòfits es va crear fa aproximadament un any. Es tracta d'un grup de cinc persones –en el cartell n'hi han participat quatre– afeccionades al còmic, que es van ajuntar per fer treballs relacionats amb aquest món. Al llarg d'aquests mesos han tirat endavant diversos projectes que van treballant “a poc a poc i sense pressa, amb ganes de fer les coses bé”, explica el publicista del grup, Toni Corominas. Es tracta que cadascú aporti els seus coneixements per tal d'elaborar productes “de qualitat”, més per devoció i afició que per objectius empresarials. El cartell de les Fires és la primera creació del col·lectiu que s'ha donat a conèixer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.