la CRÒNICA
Rigau ‘ven' l'FP dual
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va venir ahir a Girona a convèncer els empresaris gironins de les bondats de la formació professional dual. I va escollir la Cambra de Comerç per fer una conferència que va reunir prop d'un centenar de persones. Fins ara –segons va reconèixer Rigau– Ensenyament ha “festejat” les empreses perquè s'apuntin al carro de l'FP dual i l'objectiu és canviar les tornes i que siguin els empresaris els que “vagin al darrere” d'aquesta nova modalitat d'FP que permet als alumnes fer pràctiques a les empreses amb una relació i implicació entre les parts diferent de la que es mantenia fins ara. La consellera d'Ensenyament va venir carregada d'arguments per tombar les reticències dels més indecisos. Un dels més potents va ser afirmar que aquest tipus de formació frena l'abandonament dels estudis professionals, un comportament diferent del que fins ara ha imperat a l'FP, que, mitjançant l'antic sistema de pràctiques, perdia joves pel camí a canvi d'un lloc de treball no sempre ben remunerat. El manteniment dels alumnes en l'etapa postobligatòria apropa el sistema educatiu català als objectius que el govern català s'ha marcat per al 2018: que un 85% dels alumnes obtinguin el graduat d'educació secundària obligatòria i que el 85% segueixin estudiant.
Les possibilitats d'inserció laboral dels joves que opten, en termes generals, per l'FP i la reactivació de l'economia van ser presents també en l'argumentari de Rigau. Una formació professional que ja ha arribat a la franja del 40%, el mateix percentatge que tenen aquells països de la UE amb què Catalunya –i segons les paraules de la màxima responsable d'Ensenyament– se sent “còmoda” a l'hora d'establir comparacions. I es va referir a països com ara Dinamarca, Holanda i França. També va esmentar l'exemple d'Alemanya, on la modalitat d'FP dual s'ha estès com una taca d'oli fins a arribar al 50% dels joves que fan estudis professionals. En aquest sentit, va destacar que les primeres empreses que havien tirat l'ham a Ensenyament per implantar la modalitat dual d'FP havien estat justament empreses amb origen alemany o suís, com ara la Nestlé.
L'FP dual va començar a implantar-se el curs 2012/13 a les comarques gironines amb tres cicles. I en aquest segon curs l'oferta ha passat a ser de nou cicles, amb 35 empreses implicades i amb 161 alumnes que se'n beneficiaran. I la idea que té Ensenyament és que aquesta oferta es multipliqui per dos o per tres en els propers cursos. “El lema és que tothom n'ha de sortir guanyador”, va dir Rigau, un “tothom” que inclou els centres, els alumnes i també les empreses. Unes empreses que, segons les seves paraules, hi surten guanyant, no només pel capital humà que representen els alumnes que van a fer-hi una part del currículum, sinó també per la visió nova que aporten els joves i l'oportunitat per als treballadors de reciclar-se i obtenir una major qualificació. “Tenim prou teixit empresarial per donar resposta”, va afirmar, convençuda, la consellera d'Ensenyament, fent referència a les 500.000 empreses que hi ha a Catalunya. “N'hi ha 20.000 que ja estan compromeses, però tenim molt camí per recórrer”, va afirmar.