Societat

Experts volen l'Europa de les persones i no la dels mercats

Entitats i professionals de l'àmbit social aposten per la construcció d'un model alternatiu al que ha dut a la crisi

Garantir un habitatge digne, ingressos mínims i la igualtat educativa, entre les reclamacions

El centenar d'experts i professionals de l'àmbit social que dijous van participar a la jornada Nous camins de lluita contra la pobresa, organitzada per Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS), que acaba de celebrar 10 anys, van coincidir que construir un model social alternatiu al que ha provocat la crisi sistemàtica actual és l'única manera de lluitar contra el creixement de la pobresa i les desigualtats entre la població. La majoria de discursos es van moure en la línia de la necessitat de centrar les polítiques públiques en les persones en comptes de supeditar-les als interessos dels mercats.

“Vivim en una societat malalta, que només busca el lucre i el benefici individual, i volem una societat amb justícia redistributiva”, va advertir la presidenta d'ECAS, Teresa Crespo. Eldebat es va desenvolupar seguint els eixos que més maldecaps porten als professionals de les entitats que atenen persones en risc o situació d'exclusió: habitatge, educació, renda mínima i participació ciutadana. Una de les qüestions que es van fer evidents va ser el drama dels desnonaments i la falta d'unes polítiques públiques d'habitatge a tot l'Estat espanyol. En nom de la direcció general d'Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Comissió Europea, Istvan Vanyolos va subratllar que, de tota manera, gairebé cap país està a prop dels objectius 2020 que la UE es va marcar. “El nivell de vida de les persones s'està reduint d'una manera alarmant i la majoria dels estats membres s'enfronten a un risc més elevat de pobresa i exclusió”, va indicar.

El director de l'estudi Crisi i fractura social a Europa. Causes i efectes a Espanya va criticar “la destrucció massiva de llocs de treball” i va exposar que “és mentida que la crisi afecti tothom igual, perquè l'impacte més negatiu el viuen sectors prèviament empobrits”. Per la seva banda, el director de l'Observatori del Tercer Sector, Pau Vidal, va fer un advertiment per no fer marxa enrere malgrat la crisi: “No podem canviar justícia per caritat.”

La gestió antisocial fa que l'impacte de la crisi el pateixin els sectors ja empobrits
Miguel Laparra
director de l'estudi 'crisi i fractura social a europa'
Vivim en una societat malalta que només busca el lucre i el benefici individual
Teresa Crespo
presidenta entitats catalanes d'acció social (ECAS)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.