Societat

Nova campanya perquè els infants vagin de colònies

La Fundació Catalana de l'Esplai ofereix descomptes a les escoles perquè no deixin de fer sortides durant el curs

L'entitat vol fer pedagogia de com beneficien aquestes sortides els infants

La Fundació Catalana de l'Esplai (FCE) ha engegat una campanya per garantir que tots els infants puguin gaudir de colònies escolars. La campanya l'han fet després de comprovar que en els darrers anys i a mesura que avançava la crisi moltes escoles havien renunciat a fer aquestes sortides i, en altres casos, quan es feien eren moltes les famílies que no hi podien enviar els fills per manca de diners, una situació que duia a menystenir aquesta activitat, educativament considerada de gran importància.

Aquesta entitat especialitzada en la cultura del lleure dedica ara els esforços a reivindicar els valors de les colònies, tan pròpies de l'escola catalana, i a fer pedagogia perquè aquesta riquesa tan arrelada en el nostre sistema educatiu no es perdi.

Segons va explicar ahir un portaveu d'aquesta entitat, sembla que la campanya funciona ja que a data de 15 d'octubre les reserves de colònies als seus albergs han augmentat un 32% respecte a l'any passat.

La campanya perquè cap nen es quedi sense colònies escolars va començar a principi de curs i consisteix en l'oferiment, per part de la Fundació Catalana de l'Esplai, d'un 20% de descompte en el cost de les colònies.

S'hi poden acollir totes les escoles de Catalunya que vulguin i, segons va especificar ahir l'entitat, “cada escola pot distribuir l'ajuda de la manera que vulgui, de manera que o bé pot aplicar el 20% de descompte a cada nen o bé fer un global i aprofitar el descompte per a les famílies més necessitades”, va explicar Josep Maria Valls.

En tot cas, i a diferència del que passa amb les colònies i els casals d'estiu, en aquest cas no “estem parlant de beques” sinó d'ajudes universals. L'oferta de la FCE és, en el cas d'unes colònies de tres dies amb totes les activitats incloses en un dels seus centres, d'un preu de 85 euros per infant.

Cinc punts

La Fundació Catalana de l'Esplai ha elaborat una llista de cinc punts amb els quals vol recordar com en són d'importants aquestes sortides. En primer lloc, recorda que les colònies fomenten “l'autonomia personal, l'autoconeixement i la manifestació de tots els vessants de la personalitat dels infants”; en segon lloc, que “donen a conèixer els valors del territori, promovent la identitat cultural dels infants i el sentit d'arrelament”, i en tercer lloc es parla que les colònies són una “eina educativa” posada a disponibilitat dels mestres.

Un altre punt recorda com “afavoreixen la cohesió del grup, el treball cooperatiu dels infants i consoliden el treball en equip dels mestres”, i, finalment, es fa èmfasi que són una “singularitat del model educatiu català”. “Deixar-ho de fer –diu la FCE– comporta perdre part del nostre patrimoni”.

27
cases de colònies
gestiona la Fundació Catalana de l'Esplai, una entitat especialitzada en educació en el lleure.
32
per cent
han augmentat les reserves de colònies aquest octubre respecte al mateix mes de l'any passat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.