Societat

Serveis socials

Campanya de les Persones Sense Llar

La Sopa, de portes endins

Trenta-vuit fotografies permeten conèixer les interioritats d'aquest històric centre d'acollida de la ciutat de Girona

Cada dia es fan unes tretze bugades i cada any hi dinen més de 1.100 persones gràcies als catorze menús que es programen i que es repeteixen cada dues setmanes per als residents, que de mitjana s'hi estan uns cinc mesos

La despesa en menjarcada any s'eleva fins als 120.000 euros i un 10%
són donacions

L'any 1916 va ser el primer cop que, per referir-se al centre d'acollida del carrer Claveria, es feia servir l'apel·latiu La Sopa. Era un bateig purament descriptiu, perquè el centre precisament permetia que alguns ciutadans rebessin un bol de sopa. Una descripció que ara no li fa prou justícia, atesa la ingent tasca que fa l'equip de 25 persones que treballa al centre.

Precisament, coincidint amb la Campanya de les Persones Sense Llar, que se celebrava ahir, el centre cívic del Barri Vell-Mercadal ofereix fins dissabte que ve una mostra fotogràfica titulada La Sopa entre bambolines, que permet descobrir alguns detalls i interioritats de La Sopa. Es tracta de 38 fotografies que reflecteixen moments quotidians del mateix centre. Els petits apunts que hi ha en cada imatge també revelen les crues històries d'alguns residents.

El passeig fotogràfic permet conèixer que, durant l'any passat, fins a 1.100 persones van dinar a La Sopa –una quantitat que suposa un increment d'un 135% respecte a anys anteriors–, gràcies a alguna de les 115 places que diàriament ofereix el menjador. Per fer-se el càrrec de la grandesa d'algunes xifres, només cal veure que cada any la despesa només en menjar puja fins als 120.000 euros. Un 90% d'aquests aliments són adquirits, mentre que el 10% prové de donacions. Per donar resposta a la demanda, cada dia es fan set menús per cobrir algunes necessitats especials i es programen uns catorze menús, que es repeteixen cada dues setmanes.

Les grans dificultats per trobar feina que ha generat la greu crisi econòmica fan que la mitjana d'estada al centre d'acollida ja sigui d'uns cinc mesos, ja que els plans de reinserció cada cop s'allarguen més per les complicacions a l'hora de trobar una feina remunerada. Molts dels residents presenten múltiples addicions i un alt percentatge no tenen suport familiar. El gran nombre de residents fa que les tres rentadores facin tretze bugades diàries.

Una de les cuineres servint un brou, el moment d'obrir la porta per on arriben els proveïdors cada matí, imatges dels pisos d'inserció, del tràfec dels treballadors o moments puntuals de les vides dels residents formen aquesta exposició fotogràfica. També les hortes que treballen els residents per generar producte per al mateix consum de La Sopa i el menjador ple de gent són altres de les instantànies.

El regidor de Serveis Socials, Eduard Berloso, subratllava “la importància que la ciutadania es conscienciï de la problemàtica que envolta les persones que es troben en una situació delicada i que no tenen llar. Accions com l'exposició serviran per acostar aquesta realitat als gironins i gironines”. Una conferència d'una especialista experta en les conseqüències per a la salut que suposa no tenir llar i una acció de sensibilització que es va fer dissabte a la Rambla han servit per fer més pública aquesta realitat que tenim a tocar i la lluita d'aquestes persones per redreçar el camí i tornar-se a integrar plenament en una societat de la qual, per uns motius o uns altres, han acabat fora. Com diu un lema a l'entrada de l'aula d'informàtica: “No fracassa qui no triomfa, sinó qui no lluita.”

115
persones
atén el menjador de La Sopa cada dia per donar cobertura a la creixent demanda que té el centre en els últims anys, fruit de la greu crisi econòmica.
98
per cent
dels residents a La Sopa no tenen feina i l'estada mitjana al centre supera els cinc mesos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.