Societat

Baixa en picat el nombre de víctimes de violència masclista

En aquest 2013 hi ha hagut tres dones mortes per la seva parella

També han disminuït les denúncies presentades

El nombre de víctimes mortals per violència masclista a Catalunya ha experimentat una davallada extraordinària aquest 2013, un descens que coincideix també amb una disminució de les denuncies presentades per agressió de gènere. Fins ara han mort tres dones a mans dels seus marits, una quantitat petita si es compara amb les 12 que van perdre la vida tant l'any passat com l'anterior, i les 13 que van morir el 2010. Pel que fa a les denúncies, els Mossos han rebut 9.392, un 7% menys que en el mateix període de l'any passat.

Però aquesta davallada no és interpretada per les entitats de suport a les víctimes com un senyal que la violència masclista estigui desapareixent, sinó més aviat com una mostra de submissió obligada de les dones, condicionada en bona part per la crisi econòmica.

Avui que es commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Envers les Dones, la coordinadora de la unitat de Suport a l'Atenció de les Víctimes, Alba Alfageme, alerta de la necessitat d'estar més atent que mai perquè si baixen tant les morts com les denúncies no és perquè es redueixin els casos de maltractaments, sinó perquè, davant les dificultats de trencar amb la relació per les dificultats econòmiques, moltes dones opten per silenciar la seva situació i els seus casos deixen de visualitzar-se estadísticament.

“Els casos extrems tenen lloc quan la dona planteja la separació i l'home, davant la possibilitat de perdre la seva situació de control, respon amb la violència”, explica Alfageme, que entén que “la invisibilitat, que ha estat el gran problema durant tants anys, està tornant a guanyar la partida”.

D'altra banda, la Generalitat està estudiant la possibilitat que els alumnes de ciències de l'educació tinguin una assignatura sobre relacions sexuals i violència de gènere. El govern ha constatat que els menors tenen integrats rols de gènere “molt radicals” i que s'està registrant un augment del cibermasclisme. També ha llançat la campanya Estimar no fa mal. Viu l'amor lliure de violència per prevenir les relacions abusives entre joves i adolescents.

LA XIFRA

3
dones
han perdut la vida a mans de la seva parella aquest 2013. En tot el 2012 en van morir una dotzena.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia