Societat

El rebost més gran

Centenars de voluntaris treballaran durant dies en una nau cedida pel Port de Barcelona per classificar tot el menjar del Gran Recapte

Les 334 entitats que col·laboren amb el Banc dels Aliments repartiran a les famílies les més de 3.075 tones de menjar en només dos mesos

Avui ja es carregaran deu furgonetes

“Estem molt satisfets,agraïts i emocionats”, deien ahir responsables del Banc dels Aliments

La feina no està feta, ni de bon tros. Milers de voluntaris dedicaran encara moltes hores els pròxims dies a classificarles 3.075 tones de menjar que es van recollir divendres i dissabte en 1.900 mercats i supermercats de tot el país en la cinquena edició del Gran Recapte. “Estem molt satisfets, agraïts i emocionats”, coincidien ahir el director del Banc dels Aliments de Barcelona, Pere Pujadó, i la responsable de comunicació de l'entitat, Belén Giménez, mentre es prenien un respir i observaven el ritme trepidant dels voluntaris per repartir en caixes el menjar.

És la tònica general del funcionament del Banc tot l'any, però aquests dies, més que mai, no s'hi valen càrrecs ni noms. La secretària general, Roser Brutau, tant duia caixes buides perquè la cadena de classificació pogués seguir funcionant, com les tancava amb cinta adhesiva per deixar-les ja llestes. “Ni que cobréssim un sou de nassos treballaríem tan bé”, deia Agustí Barangé, mentre precintava una caixa de paquets de pasta. Barangé té 80 anys i en fa 12 que és voluntari del Banc dels Aliments fent tasques de relació amb les entitats. “Això és un model de solidaritat; et sents molt bé formant-ne part”, assenyalava alegrant-se que tanta gent jove s'hagi implicat aquests dies amb l'entitat. Tot i assegurar que se sent “molt jove”, reconeixia que els dos dies de no parar al magatzem ja es començaven a notar a l'esquena.

El Gran Recapte ha estrenat aquest any un magatzem cedit a la ZAL del Prat de Llobregat. L'any passat ja van haver de distribuir tot el recollit en diferents naus, perquè les instal·lacions del Banc al carrer Motors de la Zona Franca es van quedar petites. Aquest cop tot és molt més pràctic, hi ha més espai per treballar i les entitats ho aniran a recollir allà mateix. Aquest matí ja es carregaran les primeres furgonetes d'entitats de base, que són les que fan arribar els aliments a les famílies sense recursos.

Fins ahir al migdia havia arribat al magatzem provisional només un terç de la recollida. I ja era impressionant. Es trigarà només dos mesos a repartir les més de 3.075 tones d'aliments a través de 334 entitats socials. I es podrà fer gràcies als 20.000 voluntaris que es van mobilitzar en els punts de recollida i a les moltes persones que van fer-hi la seva aportació. Pujadó calcula que deuen haver estat unes 600.000 famílies les que van fer el gest de col·laborar amb el Gran Recapte. Malgrat la satisfacció, els responsables de la campanya són molt conscients que en cinc anys el volum recollit ha anat augmentant molt, però que té un límit. “Diria que no ens queda cap supermercat, amb prou espai per muntar-hi un punt de recollida, per afegir al llistat”, plantejava el director del Banc.

Bea de Ros, Núria Pich-Aguilera i Maria Riviere es van perdre amb el cotxe i van arribar una mica tard per incorporar-se al torn de la una del migdia. Malgrat tot, disposades a estar-s'hi cinc hores i fer molta feina. Altres anys, havien col·laborat en supermercats i volien viure una nova experiència. Cal ser metòdic: separar llet, pasta, conserves, galtes, oli i llegums perquè el repartiment sigui més fàcil. A part es deixen els productes frescos –patates, mandarines i pastanagues– per distribuir-los al més aviat possible.

Dijous es farà el balanç definitiu de la campanya. També es presentarà un vídeo, elaborat per Gigaphoto Agency, que mostrarà tot el procés del Gran Recapte a través de fotografies dels voluntaris. “És la nostra manera de col·laborar-hi”, indica Albert Claret de Gigaphoto, que confia que la seva obrar corri molt i molt per les xarxes.

2.446
metres quadrats
té la nau cedida al Banc dels Aliments de Barcelona a la ZAL-Prat (Zona d'Activitats Logístiques del Port de Barcelona). Hi arriba tot el menjar recollit durant el Gran Recapte, es distribueix en caixes i es deixa llest per ser distribuït als beneficiaris.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia