Societat

Oferir temps, donar experiència

El Consell de l'Alt Empordà promou el projecte Més Grans, en què persones de més de 55 anys fan de mentors a famílies amb risc social

Els voluntaris aconsellen amb la seva experiència

Cinc mentorsdonen suport a famílies en el seu temps lliure. La previsió és que augmenti fins a set

L'experiència és un grau, i això al Consell Comarcal de l'Alt Empordà ho han tingut clar a l'hora d'apostar pel projecte Més Grans. Amb aquesta iniciativa es vol afavorir l'intercanvi entre generacions promovent experiències de suport familiar a la comarca. Les persones que hi participen tenen més de 55 anys i ofereixen el seu temps a famílies amb un risc social lleu i que es troben mancades d'una xarxa social que els faci d'ajuda. Després d'una primera entrevista i d'un petit curs de formació, els voluntaris es converteixen en mentors perquè donin suport i encoratgin aquestes famílies compartint experiències i coneixements. La majoria ho fan dues tardes a la setmana, amb una mitjana de quatre hores setmanals. Actualment el projecte disposa de cinc nuclis, és a dir, de cinc mentors amb cinc famílies. La previsió és que al llarg del primer trimestre siguin set.

“Fan el que a la majoria de famílies faria un germà, per exemple”, explicava Mercè Pla, tècnic de l'Àrea de Benestar del Consell Comarcal de l'Alt Empordà. Es treballen qüestions com l'educació del fills, aspectes sanitaris, d'arrelament al territori o legals. Però els mentors també poden haver de donar suport emocionals. “Són nuclis familiars que solen estar molt sols i molt desubicats”, concreta Mercè Pla. Els voluntaris tenen el suport dels treballadors del Consell Comarcal que coordinen el projecte en el cas, per exemple, que hi hagi situacions que no poden afrontar o bé en dubtes o bloquejos.

Pla explica que el projecte Més Grans va començar com una prova pilot l'any passat i que tenint en compte els bons resultats, s'ha decidit convertir-ho en un projecte estable. “S'ha fet evident que en un període molt curt de temps, en qüestió de mesos, s'observen millores en temes emocionals, en el fet de sentir-se acompanyats i en la situació sanitària i de l'habitatge. Però “el més impressionant són els canvis en els nens. Per exemple, en una família d'una mare amb tres nens, dos d'ells tenien un fracàs escolar absolut. El fet de tenir un mentor han començat a aprovar, s'han tornat a reenganxar als estudis. Ens ha sorprès la rapidesa”, explicava.

L'origen de la iniciativa és en les activitats de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional impulsades per la Generalitat. L'objectiu era que hi participessin persones retirades de més edat, però finalment s'han adonat que la majoria de voluntari no són jubilats sinó persones en actiu. Al Consell Comarcal demanen que siguin persones grans perquè tenen més bagatge que una persona jove. La iniciativa és pionera a la comarca i preveuen que esdevingui un servei fix.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia