Societat

Dincat denuncia que 520 discapacitats esperen un centre o residència

Assegura que el govern “només atorga autoritzacions d'ingrés en els casos més urgents”

L'associació impulsa la campanya ‘Enganxa't als drets'

Almenys 520 persones amb discapacitat intel·lectual estan en llista d'espera a Catalunya per poder accedir a places d'atenció diürna i d'acolliment residencial. Així ho va denunciar ahir l'associació Discapacitat Intel·lectual Catalunya (Dincat) durant la presentació a Girona de la campanya Enganxa't als drets. Defensar-los és reconèixer les nostres (dis)capacitats, amb la qual es vol posar de manifest que les mesures d'austeritat estan vulnerant drets i posant en perill l'atenció de centenars de persones amb discapacitat intel·lectual.

L'entitat assegura que el govern “només atorga autoritzacions d'ingrés” en els casos més urgents però que hi ha usuaris que fa molts anys que esperen una plaça subvencionada que no arriba mai. No poder accedir a aquests serveis implica que “hi ha persones que es queden a casa i n'hi ha d'altres que estan atrapades en un servei que no respon a les seves necessitats reals”, va denunciar la presidenta de Dincat, Rosa Cadenas.

Dincat agrupa més de 300 entitats socials i representa més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual o de desenvolupament a Catalunya. L'entitat calcula que l'impacte de les retallades en el sector durant els últims dos anys ha estat de 56 milions d'euros.

Cadenas alerta que les famílies ja no donen l'abast en aquesta atenció. “Aquesta situació comporta un deteriorament de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat i dels seus familiars i també un pas enrere en la inclusió social del col·lectiu.”

LA XIFRA

520
persones amb discapacitat intel·lectual
estan en llista d'espera per aconseguir una plaça de dia o una residència.

LA FRASE

Hi ha persones a casa i n'hi ha d'altres atrapades en un servei que no respon a les seves necessitats
Rosa Cadenas
presidenta de dincat

“Em mereixo una resposta”

L'Hortènsia és mare d'una dona de 38 anys amb discapacitat intel·lectual. Ahir va ser a Girona per explicar el seu cas i exigir als responsables polítics una solució al seu cas, que és també el de totes les altres famílies en llista d'espera. L'Hortènsia va començar a demanar una plaça en una residència l'any 2009. La seva filla té una atenció diürna però, segons explica l'Hortènsia, també necessita acolliment residencial. Cada cop que reclama aquesta plaça, per a la qual reuneix tots els requisits, li contesten que no hi ha places lliures. “Ens diuen que no hi ha places disponibles, però això no és veritat”, assegurava ahir l'Hortènsia. “M'he reunit amb el cap de Benestar i amb el delegat del govern, em mereixo una resposta”, hi afegia.

No és un cas aïllat. Dincat assegura que el govern “té aturades” peticions de places per no haver de subvencionar una part.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.