Societat

Tradicions

El pare Pelegrí, entre la fe i la tradició Més de mil person amb el pare Pelegrí

Francesc de Borja Coris Veray és l'escollit

El pelegrinatge fins a Santa Coloma de Farners supera el miler de persones

Francesc de Borja Coris Veray. Aquest gerent d'administració de loteries de 41 anys es va convertir ahir en el Pare Pelegrí de Tossa de Mar. Un honor que l'obliga a protagonitzar el vot que la vila compleix des de fa més de 500 anys com a agraïment per haver superat un episodi de pesta.

Com cada 20 de gener, a les set del matí, la capella de Sant Sebastià de Tossa celebra la missa del Cantar. Abans de començar és quan es dóna a conèixer la identitat del Pare Pelegrí. Després de l'ofici i de la processó en què es trasllada la imatge de sant Sebastià fins a la capella dels Socors, se li lliura el salconduit i el durillo i comença el pelegrinatge fins a Santa Coloma de Farners. Quaranta quilòmetres.

El Pare Pelegrí ahir va estar acompanyat per 1.230 persones. Com és tradició, el recompte es va fer al pont del Molí, on es va lliurar als participants els vots. Tot i ser dilluns, es va aconseguir superar el miler de participants per cinquè any seguit. D'aquests, 628 eren homes –36 dels quals descalços– i 602 dones –47 descalces. Una d'elles era Immaculada Ripoll, que s'estrenava en el pelegrinatge i ho feia acompanyada pel seu marit, que és repetidor. “És la primera vegada; m'he animat a fer-lo perquè ara vivim a Tossa”, va explicar mentre menjava un grapat de pinyons per agafar forces. “És una creença d'aquí, hi estic totalment d'acord”, hi va afegir. Hi ha altres persones que fan la caminada per altres motius, com ara tradicionals, culturals o per estima a la natura. “Som de Santa Coloma de Farners i no l'havíem fet mai i ara fa quatre anys que el fem”, va comentar Mercè Masó. El Pare Pelegrí és “un sentiment, està dins del cor de cada tossenc”, tal com va dir l'alcaldessa, Gisela Saladich.

Ja de nit, s'arriba a Santa Coloma de Farners, on es descansa per tornar avui de nou a Tossa de Mar. L'arribada del Pare Pelegrí, just quan es fa fosc, és un dels moments més esperats del calendari tossenc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia