Societat

La targeta de menjar és un èxit

Barcelona ja ha distribuït 798 cèdules solidàries per a adquirir aliments

Aquest any en podria repartir 3.000 més

La targeta de crèdit solidària que l'Ajuntament de Barcelona i un conjunt d'entitats van implantar tot just el mes de novembre passat perquè les persones en situació de risc d'exclusió puguin adquirir aliments, ha complert de sobres els objectius inicials. En aquest curt lapse de temps des de la seva posada en servei, ja se n' han repartit 798, que han permès als seus beneficiaris fer un volum de compres que s'eleva fins als 135.196 euros. La resposta ha estat tan positiva que, de cara a aquest any, se'n podrien donar fins a 3.000 més, una quantitat que es podria ampliar en funció de la demanda.

Aquestes dades van ser fetes públiques ahir durant el debat de la comissió de Qualitat de Vida del consistori, en què tant el govern municipal de CiU com els partits de l'oposició van coincidir a fer una valoració complaent de la iniciativa, una circumstància no gaire freqüent en la política local barcelonina i que, en certa mesura, augura que l'experiència pot tenir un llarg recorregut. De fet, la tinent d'alcalde de l'àrea de Qualitat de Vida, Maite Fandos, va avançar que ja s'està treballant en diversos fronts per millorar les prestacions del servei per oferir, per exemple, descomptes potencials als usuaris de la cèdula.

Aquesta targeta moneder, idèntica quant a la forma a una de crèdit, és atorgada a persones amb dificultats econòmiques després de passar un procés de valoració de serveis socials. El consistori és qui s'encarrega de nodrir-les de fons. El beneficiari, per tant, les pot utilitzar per adquirir menjar en qualsevol establiment, i això evita l'estigmatització que suposa haver de fer cua davant dels menjadors solidaris, per citar una situació habitual. El fet que les compres queden registrades en el sistema que gestiona tot l'operatiu, permet fer un seguiment cas per cas de l'ús que en fa cada beneficiari.

Fandos també va ratificar durant la sessió el compromís del consistori barceloní de destinar una partida econòmica “il·limitada” a ajuts per pagar els rebuts d'electricitat, gas i aigua a famílies amb dificultats. La suma destinada a aquest concepte ha anat experimentat, en aquest sentit un creixement exponencial durant la crisi, i ha passat de 260.434 euros el 2012 a 512.281 el 2013.

La renda d'inserció, estancada

A Barcelona es van concedir durant el 2013 unes 2.750 prestacions de la renda mínima d'inserció (RMI), de les quals es van beneficiar 5.072 persones. Les quantitats es mouen, si fa no fa, en la mateixa franja que els expedients que es van atorgar el 2011 (2.987) i el 2012 (2.661), una tendència que va ser aprofitada pel grup del PSC per afilar el seu discurs crític durant la mateixa comissió d'ahir. “Com pot ser que en un moment en què hi ha molts aturats que s'estan quedant sense ingressos, hi hagi un estacament o, fins i tot, un descens dels beneficiaris?, es va preguntar la regidora socialista Imma Moraleda. La resposta li va donar el president del grup d'ICV-EUiA, Ricard Gomà: “Això és la conseqüència anunciada de les retallades”, va afirmar, en referència més que directa a l'aprimament dels recursos que la Generalitat destina a aquesta prestació destinada a persones que estan en situació de risc social per afavorir la seva inserció sociolaboral.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia