Societat

El pla de xoc contra la pobresa energètica aixeca crítiques

Desconcert pels criteris restrictius i la burocràcia que han de superar les famílies sense recursos per evitar el tall de llum o gas

El fet que el deute no es condoni, sinó que s'ajorni, no convenç les entitats socials

Tenir uns ingressos que
no superin els 569 euros –que és l'indicador de renda de suficiència–, haver contractat la tarifa elèctrica d'abonament social i acreditar a través d'un informe dels serveis socials municipals que es tracta d'una família que ja no pot reduir més el consum d'electricitat són tres dels requisits que han de complir les persones que es volen acollir a “la treva hivernal” decretada pel govern al desembre i que dimecres va validar el Parlament –s'hi van oposar ICV-EUiA i la CUP–. El decret evita que es talli la llum i el gas a llars sense recursos entre el novembre i el març, però aquests rebuts s'han de pagar entre l'abril i l'octubre següent. Les entitats que atenen persones en situació d'exclusió ja avisen que els criteris són molt restrictius i que poques famílies s'hi acolliran.

La consellera de Benestar, Neus Munté, va plantejar dimecres que el decret és “un pas important, però caldrà desenvolupar altres mesures estructurals per detectar-la i eradicar-la”. Tot i que és difícil concretar dades, el Síndic quantifica en 193.000 llars i 500.000 persones les que no poden pagar la llum o el gas, segons l'Institut d'Estadística de Catalunya. Posar xifres a la pobresa energètica –un fenomen que no deixa de créixer per la suma de dificultats econòmiques dels ciutadans i l'augment de les tarifes dels serveis bàsics– és un dels objectius del grup de treball creat fa deu mesos per la Generalitat i en el qual participen entitats socials, el Síndic i les companyies elèctriques.

“És una solució per avui però no per demà”, assegura contundent la responsable de l'àrea de programes i serveis de Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell. Malgrat que encara no s'han plantejat tramitar cap cas, perquè no es pot engegar el procés fins que l'abonat rep l'avís de tall de subministrament per impagament, Darnell dubta que moltes de les famílies que atenen i que no poden pagar el consum elèctric de l'hivern sí que el puguin pagar a l'estiu.

Des de Càritas veuen més pràctic continuar pagant els rebuts per evitar el tall de subministrament que no pas seguir tota la burocràcia per reclamar l'ajornament. Darnell valora l'intent d'evitar la pobresa energètica, tot i que veu“insuficient” la mesura, que no inclou cap tipus de descompte per facilitar el pagament. “Si es demostra un consum raonable –diu–, es podria establir algun descompte en funció dels ingressos.” Càritas va pagar el 2011 els subministraments bàsics a 123 famílies per un valor de 27.000 euros, mentre que l'any passat els va pagar a 500 famílies i hi va destinar 145.000 euros. Darnell adverteix que la pobresa energètica està portant moltes famílies a pràctiques perilloses, com ara cuinar amb una cuina de càmping.

Mantes, i no pas estufes

Els voluntaris i tècnics de la Creu Roja també poden explicar mil històries de misèria de persones que no poden assumir els rebuts. Un exemple és que cada cop hi ha més persones sense recursos que no volen estufes, perquè no s'ho poden permetre, sinó que demanen mantes. La directora de l'àmbit de gent gran de la Creu Roja, Susanna Roig, explica que per molt que la gent estalviï electricitat, la tarifa ha pujat tant que no ho poden pagar. Pel que fa al decret, proposa revisar els criteris d'accés per adequar-los a realitats cada cop més complicades. “Sabem que hi ha avis amb una pensió de 800 euros –diu–, però mantenen fills i néts”.

LES FRASES

El decret és un pas important contra la pobresa energètica, però cal desenvolupar altres mesures
Neus Munté
consellera de benestar social i família
Ajornar el pagament és una solució per avui però no per demà. No es preveuen ni descomptes
Mercè Darnell
responsable Àrea de Programes i Serveis de Càritas de Barcelona
Ens trobem que molta gent ens demana mantes, perquè no vol ni tan sols endollar l'estufa
Susanna Roig
dir. àmbit gent gran i atenció a la dependència creu roja catalunya
El decret no soluciona res. És una burla i una decepció mentre molta gent viu una tragèdia social
Diosdado Toledano
coordinador d'assemblees d'aturats de catalunya

Marxa de les assemblees d'aturats per una vida digna

La Coordinadora d'Assemblees i Col·lectius de Treballadors en Atur de Catalunya considera que la situació és insostenible i ahir va convocar una marxa de protesta que començarà el 22 de febrer al Baix Llobregat i acabarà el 28 de febrer davant del Parlament de Catalunya. El decret contra la pobresa energètica ha estat la gota que ha fet vessar el got i el portaveu de la coordinadora, Diosdado Toledano, el va qualificar ahir d'“engany i burla”. “Els ciutadans no necessitem electricitat durant tot l'any per il·luminar les llars, perquè funcioni la nevera o per engegar la rentadora?”, es preguntava una de les pancartes de la protesta d'ahir a la plaça Sant Jaume. El col·lectiu demana que les companyies elèctriques assumeixin el consum de les famílies sense recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia