Societat

El Fòrum Català de Teologia i Alliberament reivindica la força del voluntariat

Representants dels moviments socials denuncien “l'estat de beneficència” i el neoliberalisme

Aposten per la interculturalitat i la interreligiositat

“Tots hauríem de ser voluntaris perquè conèixer un altre és fer-se'n càrrec i passar de «no sóc ningú per a ningú» a «tinc un amic».” Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat el Tercer Fòrum Català de Teologia i Alliberament (FCTiA), que s'ha dut a terme a Barcelona aquest cap de setmana i en el qual han participat 450 persones.

El fòrum ha denunciat “l'estat de beneficència” en què vivim i ha reclamat “un veritable estat de drets”, el “repartiment de la riquesa” i la potenciació de la “ interculturalitat i la interreligiositat”. Partint de la necessitat d'una “solidaritat més enllà de la llei”, el Fòrum de Teologia i Alliberament ha reivindicat el dret al treball i a l'habitatge com a condicions indispensables per a la dignitat humana i s'ha compromès en la lluita “contra el sistema neoliberal opressor” i la lluita, també, contra les “espiritualitats alienants”.

Tancament dels CIES

En un manifest aprovat diumenge va quedar palès que el FCTiA es nega a acceptar les retallades socials, demana el tancament dels CIE, els polèmics centres d'internament d'estrangers, i, en la mateixa línia, rebutja la llei d'estrangeria.

“Han estat dos dies de debat intens sobre qüestions socials que preocupen molt, en què hem parlat des del tema de les hipoteques fins a drets ecològics i nacionals de Catalunya. La incomoditat social ha quedat constatada i hem estat capaços de vincular el compromís social amb el vessant espiritual”, va explicar ahir Joan Oñate, un dels organitzadors del fòrum i president de l'entitat Església Plural.

En relació, precisament, amb qüestions d'església, el fòrum ha reivindicat, segons explica Joan Oñate, “un Déu que parli des de la pròpia realitat” i ha denunciat “l'errònia posició que, segons nosaltres, té la doctrina de l'Església pel que fa a qüestions que afecten la dimensió de la persona, com pot ser el control de la natalitat o la dimensió que es dóna a la sexualitat”.

A l'abril, Fòrum Social

Els organitzadors van mostrar ahir la seva satisfacció per la gran participació, l'augment de gent jove i pel fet que l'esdeveniment s'hagi consolidat com “un espai de trobada per a totes les persones convençudes que cal construir ponts i sinergies per afavorir una vivència alliberadora de l'espiritualitat”. Jaume Botey, ànima d'aquest moviment, va recordar que el FCTiA és la visió teològica, espiritual i transcendent del Fòrum Social Català que, paral·lel al Fòrum Social Mundial, es durà a terme l'abril que ve a Barcelona.

LA XIFRA

450
persones
van assistir entre dissabte i diumenge passat al Tercer Fòrum Català de Teologia i Alliberament.

LA FRASE

Hem estat capaços de vincular el compromís social amb el vessant espiritual
Joan Oñate
coorganitzador del Fòrum català de teologia i alliberament. president d'església plural
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.