Societat

Sant Egidi demana més llits i dutxes per als sense sostre

Entitats i serveis municipals reparteixen a Barcelona uns 2.235 àpats calents cada dia, 580 més que l'any 2012

La guia de butxaca ‘On menjar, dormir, rentar-se' arriba a la desena edició

Si bé consideren que a Barcelona no hi ha gana, perquè es reparteixen cada dia una mitjana de 2.235 àpats calents –580 més que el 2012–, els responsables de la comunitat de Sant Egidi van donar ahir un toc d'alerta a l'Ajuntament en el sentit que no hi ha prou llits ni prou dutxes per atendre les 2.933 persones sense sostre que, segons la Xarxa d'Atenció a Persones Sense Llar, viuen a la capital catalana.

“Tot i l'augment del nombre de places per dormir, el dret a l'habitatge no està cobert per a tothom. Cal seguir creant de manera urgent centres fixos de baixa exigència, llocs dignes que responguin a la manca d'habitatge”, va
exposar Raquel Sancho, membre de la comunitat.

En aquests moments, a Barcelona hi ha 1.099 places en centres d'acollida nocturna municipals i concertats, dels quals només 255 són d'accés directe. En un any, l'oferta ha augmentat en 242 places. El que es manté estable són els punts que permeten rentar-se gratuïtament i canviar-se de roba: hi ha 13 llocs on es fan 224 dutxes per dia. “Tenint en compte que unes 1.500 persones dormen al carrer o en assentaments, per tant sense condicions higièniques, el de dutxes és un servei del tot necessari, bàsic i insuficient”, va dir Sancho.

Com cada febrer, la presentació de la guia On menjar, dormir, rentar-se, que Sant Egidi edita per desè any, es va convertir ahir en un termòmetre de com viuen les persones en risc o situació d'exclusió de la ciutat. La publicació de butxaca es pot trobar a les seus de les entitats socials. Dues de les principals conclusions que van destacar el responsable de la comunitat, Jaume Castro, són “el creixement de moviments espontanis i solidaris” i que, tot i que no hi ha un augment molt alt de persones que dormen al carrer, sí que n'hi ha de persones “que són a la vora del carrer”. El gerent de l'àrea de qualitat de vida de l'Ajuntament, Àngel Miret, va explicar que abans de final de mandat s'obriran set equipaments per allotjar persones sense recursos.

LA XIFRA

250
persones
que dormen al carrer contacten els 100 voluntaris de Sant Egidi quan surten a distribuir menjar i mantes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia