Societat

L'Estat ‘falseja' les dades sobre l'absentisme escolar a Catalunya

El Ministeri d'Educació ha tingut penjades al seu web dades errònies sobre els alumnes que no van a classe

A Catalunya, el País Basc i Andalusia s'atribuïen per error els majors índexs d'absentisme

Unes dades errònies sobre els resultats de l'informe PISA 2012 a l'Estat espanyol que han estat penjades durant setmanes al web del Ministeri d'Educació diuen que a Catalunya un 48% dels alumnes van faltar un o més cops a classe sense justificació. Aquesta dada situa Catalunya com la comunitat amb més absentisme escolar de tot l'Estat i molt per sobre de la mitjana europea, que és d'un 14%, i de l'OCDE, que també és del 14%. Curiosament, un cop corregit l'error els percentatges han estat radicalment diferents. Amb les dades corregides, la xifra d'alumnes que algun cop no han anat a classe a Catalunya se situa en el 23,7%, que està, més o menys, en la mateixa línia que la resta de comunitats.

Les primeres dades penjades pel ministeri que dirigeix José Ignacio Wert atribueixen a tres de les principals comunitats no governades pel PP: Catalunya, el País Basc i Andalusia els majors índexs d'absentisme escolar de tot l'Estat. En canvi, a les comunitats autònomes governades pel PP se'ls atribueix els índexs d'absentisme més baixos: un 3% a les Illes Balears, un 3% a La Rioja, un 4% a l'Aragó, un 4% a Madrid, etc. Les dades també s'equivoquen quan es refereixen a Extremadura (PP), on es diu que els alumnes que han faltat a classe sense justificació són el 15%.

Al revés

En canvi, un cop corregit l'error (les dades no han estat retirades fins aquesta setmana, després que Catalunya es va queixar) es revela que aquestes comunitats autònomes governades pels populars tenen un índex d'absentisme molt més alt del que havien dit. En concret, a les Illes Balears no és del 3,4% sinó del 24,9%, a La Rioja no és del 4% sinó del 22,1%, a l'Aragó tampoc és del 4% sinó que és del 24,6% i a Madrid en cap cas és del 4% sinó del 22,6%. A Extremadura aquest índex també es dispara fins arribar al percentatge del 35%, és a dir, més del doble del que s'havia dit.

El Ministeri d'Educació atribueix les primeres dades penjades als seu web a un “error”, segons va dir ahir el Diario Vasco, que va publicar que, corregit l'error, el País Basc passa de ser “la segona comunitat amb més absentisme” a ser la segona comunitat amb “menys absentisme”.

L'informe PISA 2013 diu que els alumnes catalans milloren en comprensió lectora (Catalunya té 501 punts i la mitjana de l'OCDE és de 496 punts), en canvi, baixen en ciències i matemàtiques respecte de l'anterior informe PISA. En matemàtiques Catalunya obté una puntuació de 493, quan la mitjana de l'OCDE és de 494 i en comprensió científica, si la mitjana és de 501 punts, els alumnes catalans n'obtenen 492.

Articles amb les dades encara no rectificades

“Quasi la meitat dels alumnes catalans falten a classe, segons l'informe PISA.” Així va titular una notícia dilluns, 17 de febrer, el diari La Razón. Justament l'endemà de publicar-se aquesta notícia, on s'informava que Catalunya és la comunitat amb més absentisme de l'Estat, el Ministeri d'Educació reconeixia que les dades eren errònies i en publicava les noves, que deien just el contrari, que a Catalunya l'absentisme està dintre de la mitjana estatal, que, no obstant, tampoc són unes bones dades i força distants de la mitjana europea i de la mitjana dels països de l'OCDE. Ahir el Diario Vasco es va fer ressò de la notícia publicant les dades bones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia