Societat

El Parlament aprova ampliar a tot l'any el decret contra la pobresa energètica amb els vots de CiU, ERC i Cs

També dona llum verd a la possibilitat de crear “instruments de suport econòmic” per ajudar les famílies que no poden pagar els subministraments

CiU i ERC rebutgen la proposta d'ICV-EUiA i PSC de destinar una partida pressupostària destinada als impagaments

La pobresa energètica ha estat la clau de les negociacions entre els grups parlamentaris durant el ple monogràfic sobre la pobresa d'aquesta setmana al Parlament, però finalment no hi ha haver acord entre tots els grups.

Així, la cambra ha aprovat aquest dijous allargar a tot l'any el període d'aplicabilitat del decret contra la pobresa energètica amb els vots de CiU, ERC i Cs, mentre que la resta de grups s'hi han abstingut.

El text aprovat insta el govern a presentar en tres mesos un informe d'avaluació del decret actual i a partir del qual presentar abans del 30 de setembre un decret nou que, a banda d'ampliar el termini d'aplicació, simplifiqui substancialment els tràmits. La pobresa energètica ha estat la clau de les negociacions entre els grups parlamentaris, però finalment no ha pogut haver acord.

A més, s'ha donat llum verd a la possibilitat d'incorporar “instruments de suport econòmic” per a les persones que no arribin a l'1,5 de renda de suficiència de Catalunya i no puguin fer front al deute. Aquesta és una fórmula oberta perquè la Generalitat actuï, sense concretar com, per ajudar a les famílies que no poden pagar els subministraments d'aigua, llum i gas.

En canvi, la cambra catalana ha rebutjat amb els vots de CiU i ERC la proposta de PSC i ICV-EUiA perquè les empreses condonessin el deute, malgrat que a última hora s'ha suavitzat per intentar apropar posicions. Segons el text final, la Generalitat hauria de preveure una partida pressupostària destinada a compensar el deute de les famílies que no puguin pagar, un extrem que la federació i els republicans no han avalat. Han votat a favor d'aquest punt PSC, ICV-EUiA, CUP i Cs, mentre que el PP s'ha abstingut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia