Societat

Societat

L'evangeli segons els de Sant Climent

La Passió de Sant Climent va tancar ahir el cicle de representacions amb uns 800 espectadors

Moisès Colinas va debutar en el paper de Jesús, que habitualment interpreta Albert Sau

“Estem satisfets: les representacions de dia es van consolidant i n'estem encantats”

La Passió de Sant Climent Sescebes va tancar ahir el seu cicle de representacions d'aquesta Setmana Santa, amb una afluència global de públic d'unes 800 persones. Aquesta representació de la Passió, una de les més destacades de les comarques gironines, té la sort de poder-se celebrar en un marc incomparable: l'horta d'en Cusí, un espai natural a l'aire lliure que cedeix anualment el seu propietari. Amb diferents desnivells que donen molta profunditat a l'obra i permeten tenir diferents escenes amb perfecta visibilitat, l'obra ha anat fent retocs al llarg dels anys, però ha mantingut la seva essència, que la converteix en un clàssic a la comarca de l'Alt Empordà.

En les dues primeres representacions de la Passió, l'afluència de públic va ser molt més elevada, però, ahir, el temps (amenaçava pluja) i l'ambient més fred van restar públic a la representació, que arribava aquest any a la 38a edició. Una de les novetats en la representació d'ahir va ser el debut de Moisès Colinas en el paper de Jesús, que, en les dues funcions anteriors, havia recaigut en Albert Sau, que l'interpreta des de fa molts anys. L'alcalde, Josep Guiolà, que actua a la Passió i en aquesta ocasió interpreta un guarda del temple, va explicar, ahir, que Moisès Colinas fa uns quatre anys que forma part del grup d'actors. L'any passat, feia de Judes; aquest any, va interpretar aquest personatge en les dues primeres representacions, fins ahir, que va tenir el paper principal.

La Passió de Sant Climent Sescebes es feia tradicionalment de nit, però des que van robar el cablejat elèctric, el 2011, pocs dies abans de les funcions, es va optar per passar les sessions a la tarda i aprofitar la llum solar. El canvi no ha estat negatiu, ben al contrari, ja que la posada en escena pren una nova dimensió i, a la vegada, es beneficia d'una llum natural que, de forma canviant, esdevé un element molt important dins la narració del drama sacre. Jesús predica a ple sol, entra a Jerusalem quan cau la tarda i es crucificat just en caure les tenebres; per tant, la llum natural és, en aquest cas, un aliat perfecte de la representació. “Estem satisfets: les representacions de dia es van consolidant i n'estem encantats, tot i que el primer any va ser un daltabaix”, explica Guiolà.

Per portar a escena aquest espectacle, cada any hi treballa un equip de més de 100 persones de manera totalment altruista. El text dramàtic conserva l'essència dels evangelis i pretén reproduir els fets que segons la tradició judeocristiana van ocórrer a Palestina fa gairebé 2.000 anys; però, a la vegada, permet fer una interpretació sociopolítica i donar una visió més humana dels últims dies de Jesús. L'escena de la crucifixió és una de les que el canvi de llum artificial a natural ha donat un aire diferent i més dramàtic, perquè coincideix amb el moment de caure la llum. També sobta el realisme del suïcidi de Judes. L'entitat organitzadora, La Passió de Sant Climent, es va fundar el 1985 per assegurar la continuïtat de les representacions i va convertir-se en una de les entitats més importants del poble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia