Societat

Religió

Homenatge de Montserrat al bisbe Carrera

Una exposició mostra el pensament de qui va ser bisbe auxiliar de Barcelona

Va ser ordenat fa 60 anys a l'abadia

El bisbe Joan Carrera, que va ser bisbe auxiliar de Barcelona i a qui se li va impedir ser titular de la diòcesi (de qualsevol diòcesi) per la seva marcada catalanitat, les seves idees progressistes i la proximitat amb el món obrer, és homenatjat a partir d'avui a Montserrat, on aquest 2014 fa seixanta anys que va ser-hi ordenat prevere. L'exposició sobre la seva obra i pensament, amb fotografies de diversos moments de la seva vida, l'han organitzada Montserrat i el Memorial Bisbe Joan Carrera de la parròquia de Sant Isidre de l'Hospitalet de Llobregat cinc anys després de la seva mort. “La gent que el vam conèixer ens adonem cada cop més de la seva vàlua i el que significa la seva pèrdua. Era un home humil i dialogant, que va participar, al final del franquisme, en la democratització del país”, recorda Jesús Gandul, del memorial.

Fundador de la Fundació Escoles Parroquials de Barcelona i de Ràdio Estel, redactor del document Arrels Cristianes de Catalunya, en què els bisbes catalans van reivindicar la cultura catalana com a pròpia, i col·laborador durant 25 anys de Catalunya Cristiana, Joan Carrera és recordat en un moment en què el país, més enllà de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, està trobant a faltar la veu de l'Església oficial en un procés polític al país sense precedents.

Carrera, en el seu moment, es va enfrontar a la Conferència Episcopal Espanyola per la seva entesa amb el PP i per afavorir la COPE, que basava la seva programació en l'insult a Catalunya, va denunciar el luxe i les ambicions polítiques de la cúpula de l'Església i va prendre partit perquè Catalunya tingués un estat. Després d'ell l'Església catalana oficial no ha tornat a “pronunciar-se” amb la mateixa intensitat. Avui, en la inauguració de l'exposició, hi acudiran el president de la Generalitat, Artur Mas, l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, i l'expresident Jordi Pujol.

L'exposició duu per títol Un ara mateix per sempre, evocació de la seva columna a Catalunya Cristiana. S'hi recollirà textos seus i fotografies històriques. Estarà oberta fins al setembre.

Diada especial amb motiu de la patrona de Catalunya

La inauguració de l'exposició dedicada al bisbe Carrera, que tenia devoció per la Mare de Déu de Montserrat i que va escollir la imatge de la Moreneta per al seu escut episcopal, coincideix amb la vigília de la solemnitat de la Mare de Déu de Montserrat. Aquesta nit es farà a la basílica la vetlla de Santa Maria, presidida per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol. Demà, la missa de la Mare de Déu, presidida per l'abat Josep Maria Soler, podrà ser seguida per El Punt Avui Televisió a les onze del matí. Acabada la missa hi haurà sardanes i durant tot el dia el museu de Montserrat serà gratuït.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.