Societat

La curació de l'hepatitis C, a tocar

L'elevat preu exigit per un laboratori restringeix l'accés a un nou tractament molt eficaç

Els pacients reclamen que s'asseguri el fàrmac als malalts greus

El ministeri fa mesos que negocia amb la companyia

“Curar la malaltia en tres mesos és com un miracle”, diu una doctora

Uns 500 malalts avançats d'hepatitis C residents a Catalunya necessiten ser tractats abans d'un any amb un nou i eficaç medicament que, tot i haver estat autoritzat a Europa, encara no està disponible a l'Estat espanyol, senzillament, perquè és massa car. El Ministeri de Sanitat i el laboratori Gilead, que produeix el sofosbuvir (de nom comercial Sovaldi) fa mesos que estan encallats en una negociació sobre el preu de venda del fàrmac. La companyia demana una quantitat desorbitada: 50.000 euros per pacient per un tractament que dura dotze setmanes i fins a 200.000 euros si s'allarga a 48 setmanes. Combinat amb altres fàrmacs, el sofosbuvir és capaç de curar el 95% dels casos d'hepatitis C, una fita que fa pocs anys semblava impossible.

Mentre les negociacions es dilaten, el medicament només arriba amb comptagotes, cas per cas. Ho fa per la via de l'anomenat ús compassiu, adquirit com a medicació estrangera pels hospitals i amb l'autorització del ministeri. Els 500 malalts catalans que necessiten el fàrmac amb urgència “són pacients amb un pronòstic de vida molt curt que ja han fracassat amb altres tractaments”, assegura la doctora Teresa Casanovas, directora del programa assistencial d'hepatitis cròniques de l'hospital de Bellvitge.

Amb la impotència de saber que existeix un tractament altament efectiu al qual els pacients no tenen accés, l'Associació Catalana de Malalts d'Hepatitis C (Asscat) està movent cel i terra per intentar que, mentre les negociacions amb el laboratori no es tanquen, el medicament arribi almenys als casos més greus (persones que ja han estat trasplantades de fetge, que estan en llista d'espera o que tenen cirrosi avançada).

De moment, Asscat ja s'ha reunit amb el síndic de greuges i amb la Comissió de Salut del Parlament per reclamar solucions. “Els hospitals no poden assumir el cost d'aquests tractaments. Cal que el govern, el català o l'espanyol, busqui una partida extraordinària perquè es pugui començar a atendre aquestes persones abans no sigui massa tard”, afirma el president d'Asscat, Juan Fernández.

Els fàrmacs d'última generació contra l'hepatitis C van arribar al mercat a partir del 2012 i han “canviat el paradigma dels tractaments”, assegura la doctora Casanovas. No només són més eficaços, també són menys tòxics. El sofosbuvir, eficaç contra cinc dels sis genotips del virus, ha estat l'últim que s'ha autoritzat, però n'arriben més. “Poder curar una malaltia com aquesta en dotze setmanes i només amb pastilles és com un miracle”, afirma la doctora.

Per lluitar contra el virus de l'hepatitis C, cal atacar-lo per diversos fronts, combinant medicaments. Amb els inhibidors que actualment ja estan finançats per la sanitat pública a l'Estat espanyol, s'estan aconseguint taxes de curació de més del 70%, molt per sobre del 50% que ofereix la tradicional combinació d'interferó pegil·lat i ribavirina. No obstant això, aquests fàrmacs tampoc arriben a tothom i només es donen a malalts greus, ja que costen entre 20.000 i 50.000 euros per pacient. L'any passat, el Departament de Salut va finançar el tractament de 2.600 pacients. Hi va destinar un pressupost de 24 milions d'euros, més del doble respecte als 11 milions del 2012, quan va tractar 1.600 pacients, segons explica el gerent de farmàcia i del medicament del Catsalut, Antoni Gilabert.

Pel que fa al tractament amb sofosbuvir, Gilabert assegura que el Catsalut té previst negociar pel seu compte amb Gilead un preu raonable per adquirir el fàrmac com a ús compassiu, en espera que es produeixi l'acord amb el ministeri. “De moment, la companyia no mou peça, però nosaltres hi insistim: si volen guanyar diners, ens han d'ajudar a curar el màxim nombre de persones”, afirma Gilabert, que assegura que les administracions sanitàries estan fent tots els possibles per pactar preus que garanteixin l'accés al tractament a molts malalts.

El sofosbuvir i altres inhibidors que han d'arribar permeten somiar en una curació massiva de pacients en el futur. Per això la política de preus de Gilead ha generat protestes a tot el món. “Saben que no trigaran a arribar fàrmacs encara més efectius i tenen pressa per recuperar la inversió”, opina Gilabert. Als Estats Units, fins i tot el Congrés ha demanat la compareixença d'un representant de la companyia a la cambra.

Amb 160 milions de persones infectades pel virus de l'hepatitis C arreu del món, “els laboratoris tenen prou mercat per fer-se rics sense necessitat d'imposar aquests preus tan abusius”, afirma Juan Fernández.

LES XIFRES

160
milions
de persones al món tenen hepatitis C (entre el 2% i el 3% de la població). A Catalunya hi ha 200.000 afectats.
500
pacients
catalans es troben en situació greu i necessiten accedir amb urgència als nous tractaments.
95
per cent
d'eficàcia ha demostrat el fàrmac sofosbuvir, combinat amb d'altres, en la curació de l'hepatitis C.
50.000
euros
demana el laboratori Gilead al Ministeri de Sanitat per cada tractament de sofosbuvir de dotze setmanes.

Una infecció que avança en silenci

Es calcula que entre el 2% i el 3% de la població mundial està infectada amb el virus de l'hepatitis C. A Catalunya, hi ha 200.000 persones afectades, però, com en altres països, aproximadament dos terços ni tan sols ho saben, ja que la infecció pot ser asimptomàtica durant anys.

El virus de l'hepatitis C no es va aconseguir aïllar fins a l'any 1989. Fins aleshores, moltíssimes persones van contraure l'hepatitis C, per exemple, a través de transfusions. Només el 15% dels infectats eliminen el virus i es curen espontàniament. En el 85% restant, la qualitat de vida pot ser bona durant molt de temps, però al cap de 25 anys gairebé un terç dels malalts fan cirrosi, cosa que augmenta el risc de càncer de fetge i d'haver de recórrer a un trasplantament.

Al marge de reclamar l'accés a nous tractaments, l'associació de malalts Asscat fa temps que reclama un pla integral d'atenció a l'hepatitis C, que s'ocupi també de la prevenció i del diagnòstic precoç per evitar al màxim els nous contagis.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia