Societat

Protesta total en el taxi

La vaga contra les aplicacions de telèfon va deixar Barcelona sense servei tot el dia

Un grup de vaguistes van protagonitzar accidents i van agredir un xòfer que no secundava la protesta

L'empresa Uber demana negociar un marc legal amb l'administració

El sector del taxi va fer ahir una demostració de força amb dues manifestacions que van col·lapsar el centre de Barcelona i una aturada de 24 hores que va deixar la capital del país sense aquest servei de transport de passatgers. La protesta, en el marc de la mobilització general a tot Europa en contra de les aplicacions de telèfon que fomenten l'existència de taxis il·legals, no va estar exempta de tensió i al migdia un grup de taxistes van provocar destrosses en vehicles de companys que no van secundar la vaga i van provocar ferides en un xòfer que va haver de ser traslladat a l'hospital. Per aquests fets, els Mossos van identificar un taxista.

La protesta va anar precedida de la decisió de la conselleria de Territori, que dimarts al vespre va comunicar la seva decisió de sancionar l'empresa Uber per la seva aplicació de telefonia mòbil i els conductors que, aprofitant-se'n, presten els servei il·legal del taxi. La decisió
de l'administració suposa que es pot arribar a imposar una multa de 6.000 euros, tant a l'empresa com als particulars que fan el servei de transport, i també es pot decretar el precintament del vehicle.

La decisió de la Generalitat va més enllà i demana a l'empresa Uber que cessi la seva activitat. Catalunya és el tercer lloc on es prohibeix Uber, després de Berlín i Brussel·les. Per controlar-ho s'han donat ordres específiques als Mossos d'Esquadra i a policies locals per tal que tinguin especial vigilància sobre aquest tipus de transport il·legal de passatgers.

El cert és que tant la Guàrdia Urbana de Barcelona com els Mossos ja han aixecat actes per infracció a diversos conductors, i ahir mateix la policia barcelonina va sorprendre un vehicle particular fent un transport de passatgers fora de la llei. En aquest cas, però, es va donar la circumstància que el conductor és un taxista amb llicència que, per eludir la vaga, va voler treballar per un dia amb el seu cotxe particular.

La decisió de Territori de frenar l'activitat d'Uber va ser molt ben rebuda pels responsables sindicals del taxi que, precisament, van convocar la jornada d'ahir sota el lema: “Fora les Apps il·legals”. A peu de manifestació, Luis Berbel, president del Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), es va mostrar satisfet per l'actuació de l'administració. “Ara falta que compleixin tot el que han anunciat”, va dir.

La manifestació a què va assistir Barbel va reunir dues-centes persones i taxis de tot Catalunya, fins i tot un de Bilbao que va venir expressament des del País Basc per formar part de la marxa. L'altra manifestació, amb més de 3.500 taxistes, va anar des de l'estació de Sants fins a la Diagonal, davant de l'edifici on té la seu l'empresa Uber. Va ser aquí on els vaguistes van atacar taxis i taxistes que no secundaven la protesta.

Davant la contundència de la jornada d'ahir, i de les mesures anunciades per Territori, l'empresa Uber va fer pública una nota on considera “desmesurat” tot l'enrenou i demana a les administracions que s'obrin al diàleg per “buscar un marc legal”. Uber defensa la seva aplicació perquè posa en contacte “usuaris que busquen formes de consum col·laborador i una manera més econòmica de desplaçar-se”.

6.000
euros
és la multa a què s'exposen els conductors que fan el servei del taxi de manera il·legal.
3.700
taxistes
es van manifestar ahir per diversos carrers de Barcelona en dues con-centracions diferents.
1
taxista
va ser identificat pels Mossos després d'uns incidents entre vaguistes i no vaguistes.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia