La festa major de Reus estrena la cucafera petita
La celebració, declarada d'interès patrimonial el 2010, incorpora aquest nou element al seguici petit
Una nova cercavila nocturna, la música i els espectacles marcaran els actes de Sant Pere
En el seguici petit de la festa major de Reus hi ha una nova convidada. Es tracta de la cucafera petita, un nou element que ballarà gràcies a la tasca de l'AMPA de l'escola Els Ganxets. La creació de l'escultor reusenc Manel Llauradó, finançada amb micromecenatge, se sumarà a la resta de components com ara els nanos petits, la mulasseta, els vitxets, els moros i els indis Petits, entre d'altres acompanyants.
La celebració estarà marcada per les efemèrides de diversos elements del seguici. És el cas de l'àliga, que arriba a la majoria d'edat, o el bou de Reus, que compleix el desè aniversari. Aquest darrer rebrà la visita del bou de Mesa, localitat propera a Montpeller, a la regió occitana del Llenguadoc.
Aquestes són només algunes de les principals novetats de la celebració gran del Baix Camp, que té més de 400 anys d'història i va ser declarada d'interès patrimonial el 2010. La festa major s'iniciarà, de forma solemne, el 24 de juny amb el pregó i l'encesa de la tronada. Enguany, ho durà a terme el president del Bravium Teatre, Jaume Amenós, en un acte que tindrà la presència del nou rector de la URV, Josep Anton Ferré.
Una altra de les atraccions d'aquesta edició és l'estrena d'El Tomet de Sant Ganxet, una cercavila plena de sorpreses que es farà el 27 de juny a la nit pels carrers del nucli antic. Els qui ja es van estrenar fa unes setmanes van ser els diables amb civader, amb una cercavila pel centre de la ciutat.
En total, unes 250 activitats formaran part d'un cartell en què no faltarà la música. Tot i que enguany no es farà cap gran concert, les actuacions programades al centre d'art Cal Massó focalitzaran l'oferta. De la mateixa manera, no hi faltaran els espectacles, entre els quals figuren: les Varietées de Sant Pericu, una barreja de teatre i dansa; la cinquena edició de l'espectacle de Dames i Vells, del grup de teatre La Gata Borda, o Una història amb doble joc, a càrrec dels components del projecte Desdezero, el dia 26 al Teatre Bartrina. Per la seva banda, Firareus portarà Reugenio i el seu Saben aquel que diu..., el dia 27, a les 10 de la nit.
El dia gran, el 29 juny, es durà a terme la tradicional exhibició castellera, a càrrec dels Xiquets de Reus, que anirà precedida per la tercera tronada i l'actuació de lluïment de tots els elements del seguici al bell mig de la plaça. Ja a la tarda, s'iniciarà la processó solemne presidida pel bust de sant Pere.
Coincidint amb la festa major, l'Ajuntament de Reus ha reobert al públic el refugi de la Guerra Civil a la plaça de la Patacada, després de millorar-ne les condicions de seguretat. L'històric indret es podrà visitar durant diversos dies de juny i fins a finals del mes de juliol.
LA XIFRA
LA DATA
El bou i arròs, el plat tradicional en un sopar popular
El divendres 27, tindrà lloc el sopar de bou i arròs a la plaça d'Evarist Fàbregas. Aquest plat, que data del segle XIX, s'ha recuperat en els darrers anys. Amenitzarà la vetllada el ball de l'Orfeó Reusenc.
Les barraques, un any més al parc de la Festa
Aquest dilluns, finalitzen les barraques, que han omplert de festa i diversió el parc de la Festa amb diversos concerts durant quatre dies. Hi han passat grups com ara Oques Grasses i La Troba Kung-Fu.
Més pressupost que en la darrera edició de la festa
La celebració tindrà un cost de 346.000 euros, el que significa 13.000 més que en la darrera edició. Un 17% d'aquest import prové de patrocinadors privats i d'anuncis als programes de festa.
El bust de sant Pere ‘debutarà' en la celebració
Després de ser sotmès a restauració al centre de Valldoreix, el bust reliquiari de plata de sant Pere, patró de la festivitat, ja torna a lluir a la prioral. La figura data del segle XVI i és obra de Francesc Via.
Una explosió que esberla la priora de Sant Pere
L'esclat de la tronada a la plaça del Mercadal és el protagonista al cartell de la festa major, on es pot veure la priora de Sant Pere literalment esberlada. L'obra ha anat a càrrec de Josep Maria Gort.