Societat

Donar-se la pau sense aixecar-se

El cardenal Cañizares ordena als bisbes espanyols que s'evitin “gestos familiars” durant les misses

El baròmetre CIS revela que cada any hi ha menys ciutadans de l'Estat que es defineixen com a catòlics

La cúria espanyola fa mans i mànigues per aferrar-se al passat i, tot i que ara bufen nous aires amb el papa Francesc, tenen la idea fixa d'anar acabant amb tot el que sigui amenitzar les misses i fer-les més properes als fidels, un dels efectes sorgits als anys setanta en ple postconcili Vaticà II. El cardenal Antonio Cañizares, un ultraconservador que és prefecte de la Congregació del Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments –que a Catalunya provoca el rebuig unànime de fidels i responsables eclesials–, ha enviat un document als bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola en què es posiciona a favor de l'ortodòxia de les celebracions eucarístiques. En concret, Cañizares es mostra contrari a la proliferació de “gestos familiars i propers durant la missa” i rebutja les noves formes en el ritu de donar la pau.

De fa anys, quan el capellà, durant la missa, diu “doneu-vos la pau”, els fidels acostumen a donar la mà als que tenen al costat, a girar-se per donar-se la pau amb els que estan asseguts al darrere i al davant i, fins i tot, a desplaçar-se si un familiar o amic és uns bancs més enllà. Hi ha gent que, fins i tot, es fa un parell de petons a les galtes. Doncs no. El cardenal Cañizares no vol passejos ni petons. Creu “convenient conservar el ritu de la pau en el moment tradicional i no introduir canvis estructurals en el missal romà” i convida a evitar “gestos familiars i profans de la salutació” i substituir-los per “gestos més adequats”. Tampoc vol el cant de la pau, perquè diu que “no està previst en el ritual”.

Segons el document de la Congregació que ha enviat a tots els bisbes, “si els fidels no comprenen o demostren no entendre el significat correcte del ritu de la pau, es debilita el concepte cristià de la pau” i resulta “infructuós”. També convida a fer-ne una catequesi específica entre els fidels.

El document, datat el 8 de juny i que va avançar aquest juliol Catalunyareligió.cat, diu que té el consentiment del papa Francesc.

Una de freda i una altra de calenta, doncs, d'un papa que vol canviar el món, lluitar pels pobres i que l'Església abandoni el seu paper inquisidor, però que en algunes coses, com aquesta del cardenal Cañizares, no fa més que donar peixet als preconciliars que aconseguiran matar la il·lusió dels cada cop menys fidels que queden en l'Església catòlica.

A l'Estat espanyol, un any més, els ciutadans que es declaren catòlics són menys. El darrer baròmetre del CIS, que es va conèixer la setmana passa, revela que un 69,7% de ciutadans es defineixen com a catòlics; força menys que els que se'n confessaven el juliol de l'any passat: un 72,1%. Això sí, dels que admeten ser catòlics, un 13,2% (una mica més que l'any passat, que n'eren un 12,1%) asseguren que van a missa cada diumenge. La resta, res; no practiquen més enllà de si estan convidats a un bateig o un casament o si van a un funeral. Com a molt, van a missa en ocasions especials, com pot ser una festivitat popular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia