Societat

El temps respecta el ritual del dia de la Mare de Déu del Tura

El bisbe de Girona presideix l'ofici solemne i la processó, i els nans, gegants i cavallets es llueixen a la plaça Major

La pluja fa acte de presència al vespre, però es pot fer la Batalla de les Flors

El programa de les Festes del Tura d'Olot té poques variacions respecte al dels últims anys, però el d'ahir, el de la diada central, és encara més previsible. De fet, fins al migdia, es pot afirmar que es tracta d'un ritual, que es remunta al segle XVI. La fórmula d'aquest ritual és la del ball a la plaça Major dels gegants, nans i cavallets, ofici solemne al santuari del Tura i processó i cercavila de la faràndula de després del ball. El dia de la Mare de Déu del Tura, una verge trobada, va començar assolellat, tot i que no tant com el dia anterior. La xafogor, però, va tornar a ser protagonista. Ahir, a Olot, hi va haver dos santuaris. El més evident va ser el del Tura, on es van celebrar misses dedicades a entitats i parròquies de la ciutat i de la resta de la comarca de la Garrotxa, hi va haver besamans a la imatge romànica policromada de la marededéu i, sobretot, l'ofici solemne i la processó, presidits pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, i concelebrats, entre d'altres, amb el rector d'Olot, Lluís Sola, i el mossèn Jordi Font, que ha estat el titular de la novena.

L'altre santuari va ser la plaça Major, on, com cada any, es va produir una comunió gairebé perfecta entre el públic que envoltava el recinte –molt ben marcat per la comissió de festes, tal com es va despendre del fòrum ciutadà sobre les festes–i els balladors. A més, la complicitat que es veia entre ells va ser encomanadissa i el públic va aplaudir, va fer percussió amb les mans en alguns trossos de les músiques, va cridar l'“ai” preceptiu quan s'encreuaven a tocar i a tota velocitat els cavallets i, en definitiva, va xalar de valent. També ho va fer en la cercavila posterior fins al Firal.

Com cada any, va ser especialment emotiu el moment en què els nans, cavallets i gegants –acompanyats sempre pel cap de lligamosques i la flabiolaire– van enfilar la pujada dels morts per plantar-se al capdamunt de l'escalinata de l'església parroquial de Sant Esteve.

Carrosses

Al vespre, la Batalla de les Flors va tornar a ser l'acte més destacat. S'havia suspès dissabte per culpa de la pluja i va estar a punt de tornar-se a anul·lar per la mateixa causa. Finalment, es va poder dur a terme, tot i que la batalla de confeti va ser més curta del que és habitual perquè finalment va caure un xàfec. Hi van participar nou carrosses. Hi havia una avioneta, un vaixell pirata, un pastís d'aniversari dels Marrinxos, un taxi novaiorquès conduït pel gegant d'Olot, una màscara gegant, una al·legoria del Barça, l'Aladí amb la llàntia i la catifa voladora, una regadora gegant amb flors i la dels Titots.

LA XIFRA

9
carrosses
van participar ahir en la Batalla de les Flors, un dels actes més característics de les Festes del Tura.

Una avioneta amb molt de color i animació

L'avioneta de la Carnavàlia va guanyar la Batalla de les Flors. Els altres premis van ser per a l'Aladí, de la Carnavalesca; el taxi de Flor de Fajol; el vaixell dels Envelats, i la regadora dels Marxosos.

Faràndula infantil i jocs de tot tipus per a tots els públics

Els olotins senten passió per la faràndula i això va quedar clar en la cercavila infantil, que va tornar a ser molt concorreguda. Hi va participar el gegant dels Almogàvers. Al final, hi va haver gresca amb Heavy per a xics. L'oferta va ser, però, molt variada: Ball del Porc i del Xaix, campionat de llançar pinyol d'oliva, sardanes, la novetat del campionat de pedra, paper, tisora... Molt celebrat va ser el concert de la Big Band de Manlleu, amb l'olotí Jordi Alcalde.

Turinada, Ball de l'Hora i festa del barret dels Murruts

Tot i l'amenaça de pluja, a l'hora de tancar aquesta edició es mantenia la programació de la nit-matinda. La Turinada, una mena de cercavila nocturna amb diversos grups, era l'acte més mític. També hi havia prevista una edició especial del Ball de l'Hora amb motiu del 25è aniversari d'aquest acte. A més, hi havia programats concerts de tot tipus: Ebri Knight, Fuel Fandango, Atzembla, Falciots Ninja i, entre d'altres, la festa del barret dels Murruts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia