Societat

JOSÉ MANUEL VIDAL

AUTOR DE ‘ROUCO. LA BIOGRAFIA NO AUTORIZADA' (EDICIONES B)

“Rouco Varela ha perdut els papers”

“Rouco va dividir la diòcesi de Barcelona per controlar el nacionalisme, al qui culpa del laïcisme”

“Jiménez Losantos era el seu portaveu; va arribar a dir que Sistach era maçó”

“Va sortir del conclave on es va escollir Francesc dient: «Se'ns ha escapat de les mans»”

José Manuel Vidal és el degà de la informació religiosa a l'Estat espanyol. Ho sap tot. Amb el seu darrer llibre, la biografia no autoritzada del fins ara totpoderós cardenal de Madrid Rouco Varela, fa un repàs dels darrers setanta anys de l'Església espanyola, bàsic per saber com es couen les coses. Vidal, corresponsal religiós d'El Mundo i director de Religión Digital, va apostar per Jorge Mario Bergoglio dies abans que fos escollit papa.

Rouco Varela ha tingut el poder absolut de l'Església a l'Estat espanyol i ara està molt dolgut perquè, al contrari del que es pensava, l'han rellevat massa aviat, explica José Manuel Vidal a la biografia no autoritzada del fins ara cardenal de Madrid i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Antonio Rouco Varela.

S'ho ha pres malament?
Molt. Creia, en connivència amb Benet XVI, el seu amic, que manaria fins als 80 anys. Quan Benet XVI renuncia li cau el món a sobre i es troba que se n'ha d'anar als 78 i que no pot escollir el seu successor. Això el trenca. I perd els papers.
Com?
Es nega a abandonar el palau episcopal on ha viscut fins ara. No se'n vol anar! És un ocupa!
Per què ho fa, això?
Està convençut que ha prestat un servei tan important a l'Església espanyola i mundial que té dret a tot. No té sentit crític.
La seva Església és inquisidora.
Ell va ser l'home de Roma a Espanya durant molts anys. Va aplicar al peu de la lletra el que Joan Pau II, primer, i Benet XVI, després, li van demanar.
Quan Benet XVI va dimitir...
Va ser una gerra d'aigua freda.
I quan s'escull Francesc?
Va sortir del conclave dient: “Se'ns ha escapat de les mans.”
Rouco havia estat progressista?
Havia estudiat a Alemanya dels 23 als 33 anys en una època en què l'Església espanyola era franquista i no assumia el Concili. Quan torna a l'Estat se les dóna d'avançat i fins i tot té connexions amb Felipe González a Suresnes. Però el progressisme se li acaba en anar de professor a Salamanca, on el fan vicerector i el cardenal Suquía li diu que serà bisbe. Toca poder i canvia. I comença a escalar.
A les ordres de Roma canvia els bisbes espanyols.
I els tria grisos, sense personalitat i obedients. Per això ara és tan difícil trobar successors.
Odia les nacionalitats de l'Estat.
Des de petit. És gallec però renega de la seva llengua, considera que parlar-la és menyspreable. Té un sentiment antinacionalista visceral. Suposo que per a ell l'abat de Montserrat deu ser una espècie de monstre! A més, els únics que el van marcar van ser els bisbes catalans i els bascos.
Amb Carles es van entendre.
Eren de la mateixa corda. Carles era un valencià que Rouco va imposar a Barcelona. Junts van dissenyar la partició de la diòcesi de Barcelona. Rouco volia controlar el nacionalisme i impedir que l'Església catalana tingués la seva pròpia conferència episcopal. Volia que no tingués força.
Culpa Catalunya del laïcisme?
La tesi de Rouco és que el nacionalisme dut a l'extrem o que pretén la independència es converteix en un Déu, al qual se li sacrifica tot. Ell pensa que els bisbes i el clergat nacionalista deixen de banda la religió per seguir aquest nou Déu i que això duu al laïcisme i a la secularització. No veu que a Catalunya i al País Basc el laïcisme i la secularització són fruit del desenvolupament de la societat i que esteu a nivells d'altres països europeus.
La relació amb el PP?
La simbiosi amb el sector més dur i talibà del PP és el pitjor que ha fet. Rouco va fer política i es va convertir, en època de Zapatero, en la veritable oposició. Això dóna una imatge pèssima de l'Església espanyola en un moment en què encara és massa recent la relació de l'Església amb el règim de Franco.
Es va muntar una universitat, tenia mitjans de comunicació...
Aquest home, sense gaires qualitats humanes ni intel·lectuals però molt llest, es va dedicar a muntar una estratègia de poder inèdita. Amb la universitat va dominar els intel·lectuals relegant els que no eren de la seva corda. I amb la COPE dominava l'opinió pública. Jiménez Losantos era el seu portaveu; al cardenal Sistach li van arribar a dir que era maçó.
Amb Rouco fora de circulació...
Hi ha moltes resistències i inèrcia... jo crec que la primavera eclesial que promulga el papa Francesc tardarà a arribar aquí.
Rouco té depressions i restrenyiment crònic.
Sí, i això li ha condicionat el caràcter. Físicament i psicològicament és un home molt fràgil. Molt dèbil. Qualsevol petit canvi o contrarietat el consumeix...
Ha deixat molts cadàvers?
Ha fet llistes negres, ha estat l'Església del no, de la repressió. Davant el seu model les persones quedaven al marge.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia