Societat

El govern no té a punt el nou decret de pobresa energètica

El termini acaba dimarts i les entitats socials denuncien que ni tan sols s'ha valorat el decret anterior com va acordar al ple de la pobresa

Alerten que la feina feta fins ara “no ha servit de res”

El ple monogràfic sobre la pobresa celebrat al Parlament el març passat va acabar amb una resolució que, entre altres punts, fixava com a data màxima el pròxim dimarts 30 de setembre per aprovar un nou decret sobre pobresa energètica que substitueixi l'aprovat pel govern el desembre de l'any passat. Han passat sis mesos. La Taula sobre Pobresa Energètica, constituïda el juliol del 2014 per treballar el tema i de la qual formen part l'administració, les companyies subministradores i les entitats socials i de consumidors, s'ha reunit tres vegades. La pròxima reunió és dilluns, just un dia abans que expiri el termini per presentar el nou decret i ahir, en un gest de pressió desesperat, l'Aliança Contra la Pobresa Energètica i la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social van convocar els mitjans de comunicació a la seu de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona per denunciar no només que el treball que s'ha fet fins ara “no ha servit de res”, sinó que el govern ha incomplert la resolució aprovada al ple sobre la pobresa, que també instava a presentar “en el termini de tres mesos” un informe d'avaluació del decret anterior, a partir del qual s'havia de modificar. Ahir, el representant a la Taula de l'Aliança Contra la Pobresa Energètica, Eloi Badia, va assegurar que “l'informe d'avaluació no s'ha fet” i, per tant, “que el punt de partida és nul i tota la feina feta fins ara no ha servit de res”. Eloi va denunciar que les reunions havien estat “un esperpent perquè no estava clar qui és el govern i qui les empreses subministradores o, encara pitjor, si els interessos són els mateixos”. I que la col·laboració de les companyies havia estat “pràcticament nul·la”.

Les entitats entenen que sense informe previ no es pot modificar el decret, però també temen que el govern publiqui un decret exprés sense tenir en compte totes les seves demandes.

Des del Departament d'Empresa i Ocupació, que és l'encarregat de refer el decret, ningú va garantir ahir que el nou decret es presentaria abans de dimarts. “Igual hi ha decret i igual no”, es van limitar a indicar fonts del departament, que també van dir que “el tema està previst tractar-lo a l'octubre”.

LA FRASE

Les reunions han estat un esperpent. No estava clar qui era el govern i qui les subministradores
s
Eloi Badia
representant de l'aliança contra la pobresa

“Exigim mesures efectives”

Les entitats socials que ahir van denunciar la inoperància del govern en el tema de pobresa energètica van advertir que no permetran “que se superin les línies vermelles” i que no acceptaran cap decret que no tingui en compte totes les seves propostes. “Exigim mesures efectives”, va dir la representant de la Taula del Tercer Sector, Núria Salas. Les entitats denuncien que el decret del desembre és “insuficient i parcial”, i asseguren que no acceptaran cap decret “fet des d'un despatx” sense escoltar els agents socials. El nou decret ha de definir el perfil de la persona amb vulnerabilitat energètica i fixar un mínim vital a garantir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.