Francesc se la juga
Comença el sínode que adaptarà la doctrina de l'Església a la realitat de les famílies
El primer intent de modificar la norma sagramental determinarà el suport real que li donen els cardenals i si té oposició interna
Avui comença al Vaticà el sínode de la família Els desafiaments pastorals sobre la família en el context de l'evangelització, que, de fet, és la primera prova de foc d'aquest papa pel que fa a fer canvis en la doctrina sacramental. La primavera eclesial i el canvi de formes de Francesc, que clama per la misericòrdia i el perdó i està en contra de les actituds inquisitorials, té, en aquest sínode, la prova del cotó. És aquí –quan es vol tocar doctrina, més enllà de les bones paraules– on se sabrà el veritable suport que li donen els cardenals que el van elegir, fa més d'un any.
Alguns li han girat l'espatlla des del principi. És el cas de Gerhard Ludwig Müller, prefecte de la congregació per a la doctrina de la fe, que s'ha oposat, des d'un primer moment, a un dels canvis que vol fer el sant pare: la readmissió a l'Església dels divorciats tornats a casar, qüestió que afectaria un dels puntals del dret canònic, la indissolubilitat del matrimoni. Müller és clar i fa pocs dies, amb quatre cardenals més, ha tret un llibre que és un veritable desafiament a Francesc perquè conclou que és “impossible” la comunió sacramental dels catòlics divorciats i amb una nova unió. Al llibre s'afegeix que aquesta setmana un altre cardenal, Franc Rodé, ha acusat el pontífex de ser, directament, “massa d'esquerres”.
Amb qui compta?
Que Francesc fos escollit amb un ampli consens com a papa no vol dir que aquells cardenals que aleshores li van donar suport vegin ara de bon ull els canvis que vol fer. “Francesc va ser escollit perquè fes un canvi en la institució, molt tocada i desprestigiada. El tema és que Francesc està fent la revolució”, alerten els experts.
En el sínode de la família, que no traurà conclusions fins d'aquí a dos anys, el papa vol que l'Església analitzi i reflexioni sobre els reptes i dificultats en què es troben les famílies cristianes avui. Per això va demanar, en una decisió històrica, l'opinió dels fidels de tot el món.
Francesc vol saber què preocupa els cristians dels diferents continents del món i quines són les seves dificultat i trobar solucions perquè la rígida doctrina catòlica encaixi en el segle XXI. Es parlarà de famílies monoparentals, de famílies i pobresa, de famílies i atur, de les dificultats dels joves, però, sens dubte, entre les qüestions més importants i que han aixecat més expectació hi ha la condició dels divorciats i de les parelles homosexuals (i dels fills de matrimonis de persones del mateix sexe). Aquest sínode no preveu tocar àmbits encara tabú, com ara l'avortament i els anticonceptius, tot i que aquest segon punt és un tema totalment acceptat i practicat pels catòlics de tot el món. Pel que fa al tema de la dona, també hi passarà de puntetes i en cap cas es preveu que, com ara els protestants, es pugui acceptar que les dones accedeixin a més quotes de responsabilitat eclesiàstica.
Amb el tema dels divorciats i tornats a casar, a ningú se li escapa que el papa vol fer un gest clar de desgreuge, ja que actualment els catòlics divorciats i casats en segones núpcies estan marginats i exclosos dels sagraments. “Els catòlics divorciats s'han de sentir a casa i se'ls ha d'acompanyar; cal trobar una via per a ells”, ha dit el papa.
Cas per cas
“A un divorciat que s'hagi tornat a casar se'l podria absoldre perquè pogués prendre la comunió, però, en cap cas, aquesta absolució es pot generalitzar. No hi pot haver una dispensa, s'hauria d'anar cas per cas. El matrimoni és indissoluble i un divorciat està en pecat segons l'Església”, manté Santi Bueno, president del tribunal eclesial de la diòcesi de Barcelona.
Francesc fa temps que va obrint camí. El 5 de setembre, quan faltava un mes per a l'inici del sínode, va ser molt clar en l'homilia en la missa que va fer a la seva residència de Santa Clara.“L'Evangeli és novetat. Jesús ens demana que deixem de banda les estructures caduques.” Va destacar que el cristià “no ha de ser esclau de tantes petites lleis”, sinó que “ha d'obrir el cor al manament nou de l'amor”.
El 14 de setembre, en una cerimònia sense precedents, va casar vint parelles al Vaticà, una d'elles formada per una mare soltera amb la seva nova parella. Feia uns mesos, al gener, Francesc havia batejat 32 criatures, una de les quals filla d'una parella casada pel civil. En la mateixa cerimònia, oficiada a la Capella Sixtina, el papa va donar permís a les mares perquè donessin el pit als seus fills dins de l'adoratori. “Si els nens tenen gana, mares, doneu-los menjar sense pensar-vos-ho”, els va dir.